Terug naar overzicht

Roermond Regenboogstad

De gemeente Roermond is sinds dinsdag 20 september regenboogstad. Hiertoe heeft wethouder Marianne Smitsmans de intentieverklaring ‘Lokaal emancipatiebeleid 2015-2017 lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT)’ van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Welzijn (OCW) ondertekend.

Daarmee is Roermond de 44e gemeente in Nederland en de 6e in Limburg. Door aan te sluiten bij de regenboogsteden werkt de gemeente Roermond aan het verder bevorderen van de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBT-inwoners. “Want iedereen moet kunnen meedoen”, is het motto van wethouder Smitsmans.

Roermond wilde al eerder regenboogstad worden, maar dat verzoek werd afgewezen door het ministerie van OCW. Volgens het ministerie waren er teveel Limburgse regenboogsteden in vergelijking met de rest van het land. Volgens wethouder Smitsmans is het hoge aantal Limburgse regenboogsteden zowel een positief als een negatief signaal. Het laat volgens de wethouder zien dat er nog veel werk verricht moet worden in Limburg, maar dat gemeenten bereid zijn daar aan werken.

De ondertekening van de intentieovereenkomst vond plaats in ’t Café’ van de Jo Gerrishal, Achilleslaan 2a, in Roermond. Maandelijks organiseert Gonnie Perrée (roze oudere) hier bijeenkomsten van en voor roze ouderen (50+). In eerste instantie deed zij dit samen met de werkgroep ‘roze plussers’ van het COC en vanaf 2016 doet zij dit zelfstandig. Daarnaast is het COC ook gestart met een maandelijkse bijeenkomst voor roze ouderen in café ’t Brunke. De bijeenkomsten worden steevast druk bezocht en bieden de bezoekers de gelegenheid om zichzelf te kunnen zijn en om elkaar te ontmoeten.

Op Coming Out Dag (11 oktober) zal de binnenstad van Roermond versierd worden met regenboogvlaggen. Daarnaast werkt de gemeente nauw samen met het COC en middelbare scholen om voorlichting te geven.

Roermond heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de LHBT-emancipatie. Op zaterdag 14 april 1979 werd in Roermond een demonstratie tegen bisschop Gijsen gehouden waarmee het begrip Roze Zaterdag werd geboren.

[Bron: Gemeente Roermond, 1Limburg, TVEllef – Foto Roermond: CC-Daniël de Vries]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!