Terug naar overzicht

Roze in Beeld over beeldvorming LHBT’s in de media

Roze in Beeld is een nieuwe project gericht op het zichtbaar maken van de in de loop van de tijd veranderende beeldvorming van LHBT’s in de media. Op de site en de facebookpagina van het project wordt dat duidelijk gemaakt en daarover is ook lesmateriaal ontwikkeld.

Een huwelijk van twee mannen in GTST! Paul de Leeuw is homo en Claudia de Breij lesbo. Daar zijn ze zelf heel open over. En dat geldt voor meer BN-ers. Maar 50 jaar geleden kon je als LHBT’s niet zomaar op televisie komen of er over praten. Er is dus veel veranderd. Roze in Beeld gaat over die geschiedenis.

Roze in Beeld stelt zich ten doel de veranderde beeld van LHBT’s in de media (in film en op tv) zichtbaar te maken. Op de site is daarvoor een tijdlijn opgenomen met veel beeldfragmenten, waaruit blijkt dat LHBT’s in de 60-jaren nog vrijwel onzichtbaar waren op tv en film, terwijl er nu regelmatig LHBT’s te zien zijn. Zowel in ontspannende programma’s (GTST) als in informatieve programma’s (Hij is een Zij).

Speciaal voor het voortgezet onderwijs is er lesmateriaal ontwikkeld in het kader van Lessen Seksuele Diversiteit en Mediawijsheid. Docenten en leerlingen gaan aan de slag met beeldmateriaal voor de vakken Maatschappijleer, Nederlands, Duits en CKV/Film.

Tevens is de korte film Uitgesproken in het lesmateriaal opgenomen, waarvan ook making-of filmpjes en ruw materiaal is te zien. Leerlingen hebben hierdoor de mogelijkheid een eigen opname en een montage te maken.

Verder is er ook een Roze in Beeld-Facebookpagina opgezet met actuele informatie over LHBT’s in tv en film.

[Bron/Illustratie: Roze in Beeld]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!