Terug naar overzicht

Roze kieswijzer voor Europa gelanceerd

COC-voorzitter Tanja Ineke lanceerde op zaterdagmiddag 12 april GAYVOTE.NL, de ‘roze kieswijzer’ voor de Europese verkiezingen. Dat gebeurde tijdens COC’s Europese lijsttrekkersdebat in Amsterdam.

Op de site vinden belangstellenden informatie over de roze standpunten en -kandidaten van partijen die meedoen aan de Europese Verkiezingen op 22 mei.

Partijen blijken verschillend te denken over bijvoorbeeld de vraag of het aan Europa is om emancipatie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s) te bevorderen. De VVD vindt van niet, o.a. PvdA, D66, GroenLinks en SP vinden van wel. LHBT’s moeten in Europa altijd asiel krijgen als ze uit een land komen waar homoseksualiteit strafbaar is, vinden o.a. PvdA, D66, GroenLinks en SP. VVD en CDA zijn het daar niet mee eens.

23 ‘Roze kandidaten’ bij de Europese verkiezingen maakten een profiel aan op GayVote.nl.

Waarom is jouw stem bij de Europese verkiezingen op 22 mei belangrijk voor LHBT’s in heel Europa? In deze video hoor je het van mensen als Stephen Fry en Björn Ulvaeus. 

Uit onderzoek blijkt dat roze onderwerpen voor twee derde van de LHBT’s een rol spelen bij het bepalen van hun keuze in het stemhokje. In Nederland zijn er bijna één miljoen LHBTs. De gay vote is daarom een factor van betekenis bij de verkiezingen.

[Bron: COC NL-GayVote – Foto Europees Parlement: CC-Cedric Puisney]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!