Назад к обзору

Bussemaker поддерживает туалетную акцию COC и TNN

Minister Jet Bussemaker van OCW staat achter de actie van COC en Transgender Netwerk Nederland (TNN) voor genderneutrale wc’s in scholen. Dat blijkt uit antwoorden van haar op Kamervragen van oud-PVV’er Joram van Klaveren.

“Nee, ik vind de actie van het COC om aandacht te vragen voor de positie van transgenderleerlingen op school niet onwenselijk. Overigens was de insteek van de actie niet zozeer het overal invoeren van ‘onzijdige’ toiletten, maar vooral om met scholen het gesprek aan te gaan over dagelijkse problemen waar transgenderleerlingen tegenaan lopen”, aldus Bussemaker.

Van Klaveren wilde dat de subsidie van het COC zou worden verlaagd met het bedrag dat de organisatie gebruikt voor de campagne. De minister gaat daar niet op in: “Het COC heeft de ruimte om zelf nadere invulling te geven aan een specifieke actie”, aldus Bussemaker, die aandacht voor transgenderleerlingen op school belangrijk vindt: “Voor transgenderjongeren onder de 16 (is het) belangrijk dat hun school aandacht heeft voor hun specifieke wensen of problemen. De sociale veiligheid van transgenderleerlingen is lager dan die van leerlingen in het algemeen.”

ANP-1000_29936049

De actie voor genderneutrale wc’s komt van COC’s Gay-Straight Alliance Netwerk, en TNN. Op honderd middelbare scholen in Nederland vroegen Gay-Straight Alliances hun schoolleiding aandacht te hebben voor transgenderleerlingen en beplakten de toiletten met speciale stickers.

In de media kwam de 18-jarige Laurens aan het woord: “Veel transgenders zijn daar zo bang voor, dat ze het de hele dag ophouden en pas thuis naar het toilet durven te gaan. Het zou veel fijner zijn als toiletten er voor iedereen zijn.”

10690107_789004997812464_2509386210035133923_n

Zie ook een interview met Laurens in HP/De Tijd: In de bres voor het uniseks-toilet: ‘Transgenders soms letterlijk beide WC’s uitgeduwd’ – en met Bas in Sam-Sam Magazine: Stickers plakken voor samen plassen.

[Bron: COC NL – Foto Jet Bussemaker: Rijksoverheid.nl]

COC борется за права ЛГБТ. Присоединяйтесь к борьбе!