Назад к обзору

Розовая неделя Дитто в кампусе Неймегена 2017

Maandag 29 mei gaat alweer de negende Roze Week van de Nijmeegse LHBTI-jongerenorganisatie Dito! van start. Tot en met vrijdag 2 juni organiseert Dito! op de Radboud Universiteit en de HAN Nijmegen verschillende activiteiten om de zichtbaarheid en de acceptatie van seksuele en genderdiversiteit onder studenten en medewerkers te bevorderen.

Het thema dit jaar is Think Pink, What’s the Difference? Want wat is nou eigenlijk het verschil? Is er überhaupt een verschil? Met dit thema wil Dito! mensen aan het denken zetten. Niet alleen over de verschillen, maar juist ook over de overeenkomsten tussen heteronormatieve relaties en bijvoorbeeld relaties van mensen van gelijk geslacht.

Hieronder een greep uit het programma. Alle activiteiten van de Roze Week op de Campus zijn voor zowel HAN- als RU-studenten toegankelijk. Voor het volledige programma – zie Dito! Roze Week 2017-Facebook.

SPECIAL EVENT

De tentoonstelling LHBT-jongeren voor emancipatie laat door middel van posters en affiches zien hoe jongerenorganisaties zich vanaf de jaren ’80 van de vorige eeuw hebben ingezet voor acceptatie van seksuele diversiteit in Nijmegen. Het samenbrengen van LHBT-jongeren en ze een veilige plek bieden om te kunnen praten over hun gevoelens was een belangrijk aandachtspunt van de organisaties, maar ook het organiseren van feestjes en disco-avonden gebeurde regelmatig.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in het kader van de Roze Week 2017 door een samenwerking van Dito!, Lesbisch Archief Nijmegen, Katholiek Documentatie Centrum en de Universiteitsbibliotheek van de Radboud Universiteit. De expositie is te bewonderen vanaf maandag 29 mei in de Universiteitsbibliotheek (Erasmuslaan 36) en zal blijven hangen tot eind juli.

MAANDAG 29 MEI – Opening

Radboud Universiteit – vanaf 12.30 uur bij De Refter, het Huygensgebouw, het Spionzagebouw en de medische faculteit. Daar zijn de Dito!-activisten met roze koeken, flyers en informatie over de Roze Week en LHBTI’s in het algemeen. Mocht je dus meer willen weten of een praatje willen maken, kom dan even langs.

HAN – vanaf 14.00 uur staan de Dito!-activisten met een kraampje met informatie over de Roze Week en LHBTI’s op de Professor Molkenboerstraat, Faculteit Economie en Management, Educatie en Kapittelweg 33.

Openingsborrel – vanaf 21.00 uur in Villa van Schaeck (Van Schaeck Mathonsingel 10). Om de allereerste dag van de Roze Week compleet te maken zal Dito! deze Roze Week Openingsborrel houden in samenwerking met studentenvereniging Karpe Noktem. Iedereen is welkom!

DINSDAG 30 MEI

Geslacht gezocht?!: een thema-avond over intersekse – Tuinzaal Radboudumc (route 706), vanaf 19.30 uur – Ben je het of heb je het? Of ligt dat aan de persoon? Wat weten we er eigenlijk van? Als onderdeel van de Roze Week organiseert de Introductiegroepencommissie van Dito! een thema-avond, mede mogelijk gemaakt door werkgroep Seksuele Diversiteit van het Radboudumc. Dit jaar zal die draaien om het thema intersekse.

Tijdens deze avond gaan we het hebben over intersekse met behulp van een samengesteld panel. Het panel bestaat o.a. uit dr. Hedi Claahsen, kinderarts endicrinoloog aan het Radboudumc, en Miriam van der Have, Nederlands Netwerk Intersekse/DSD (NNID). Daarnaast is er uiteraard ook ruimte voor het stellen van vragen.

WOENSDAG 31 MEI

Actie COC Voorlichting en Dito! – in de middagpauze slaan COC Voorlichting en Dito! de handen ineen om genderdiversiteit onder de aandacht te brengen op het plein voor De Refter. Ook zo benieuwd waar het spectrum uit bestaat en hoe wij en medestudenten hier tegenaan kijken? Loop dan zeker even langs bij het Erasmusplein en laat je voorlichten!

Bossaball – Sportcentrum Radboud Universiteit – 14.30-16.00 uur – Heb jij ook altijd zo’n plezier op het springkussen, ben je gek van volleybal én ben je een acrobaat op de trampoline? Dan hoef je nu niet meer te kiezen! In samenwerking met BSCN organiseer Dito! een middagje Bossaball. Lijkt het je leuk om dit een keertje te proberen, kom dan gezellig met ons sporten in het sportcentrum. Het maakt niet uit of je een beginner bent, iedereen is welkom. Er zal een trainer aanwezig zijn om ons de basiskennis van Bossaball te leren en daarna mag je uiteraard zelf aan de slag.

Er is helaas een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus schrijf je wel even in door een mail te sturen naar [email protected], want vol=vol. Je hoeft niet in het bezit te zijn van een sportkaart.

Theatersportavond – HAN-Theaterzaal, lokaal D0.01 (Kapittelweg 33) – 20.30-22.00 uur – Lachen is goed voor je: het zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt en dat is natuurlijk hartstikke belangrijk. Omdat ook wij van Dito! ons geluk erg belangrijk vinden kan een avond goed lachen natuurlijk niet ontbreken tijdens de Roze Week. Daarom zal er in samenwerking met theatersportverenigingen Extra Stout en Binnenste-Buiten een theatersportavond georganiseerd worden. Kom dus gezellig een avondje met lachen!

DONDERDAG 1 JUNI

Duolezing: LHB-jongeren in de 21ste eeuw – Erasmusgebouw (E2.53) vanaf 16.00 uur – Twee prominente wetenschappers vertellen over LHB-jongeren (lesbisch, homo, biseksueel) in de 21e eeuw.

Dr. Lisette Kuyper (SCP) zal op basis van grootschalig onderzoek in Nederland laten zien hoe LHB-jongeren omgaan met hun seksuele identiteit, en hoe hun omgeving hierop reageert. Worden ze vandaag de dag geaccepteerd, en voelen ze zich ook zo? Prof. dr. Ruard Ganzevoort (VU Amsterdam) zal toelichten hoe jongeren hun seksuele, culturele en religieuze identiteit ontwikkelen. Hoe onderhandelen jongeren tussen deze identiteiten, en wat als ze voelen dat de een in conflict staat met de ander? De lezing is gratis toegankelijk en aanmelden is niet nodig.

Beestfeest in Doornroosje – Eens in de twee maanden organiseert de koepelvereniging van de Bètafaculteit Olympus het BeestFeest in Doornroosje (Stationsplein 1). Deze keer wordt samen met Dito! een kleurrijk feest gehouden met als thema Rainbow Road. Dus kom in je felste kleuren, vier de Roze Week en sluit het collegejaar kleurrijk af met dit epische feest!

Entree is € 3,- voor mensen die geen lid zijn van Olympus. Vanaf 22.30 uur kun je binnen en we zullen doorgaan tot 05.00 uur.

VRIJDAG 2 JUNI

Workshop Diversity Art – Erasmusgebouw – 12.00-14.00 uur – Om ook aan onze creatieve kant te werken tijdens de Roze Week zal er een kunstworkshop plaatsvinden, waarin diversiteit centraal staat.

Er is plek voor 25 deelnemers en de workshop zal € 2,50 per persoon kosten – aanmelding via een mail naar [email protected].

[Bron/Illustraties: Dito!]

COC борется за права ЛГБТ. Присоединяйтесь к борьбе!