Назад к обзору

Немецкие епископы: "Гомосексуальность - это нормально, неизменно и не повод для дискриминации

Homoseksualiteit is een normale uiting van de menselijke seksualiteit, kan niet worden gewijzigd of genezen en daarom mogen homo’s en lesbiennes ook niet gediscrimineerd worden. Dat schrijft de Duitse Bisschoppenconferentie in een persbericht n.a.v. een studiebijeenkomst met deskundigen ter voorbereiding op een kerkelijke conferentie over seksualiteit en relatievorming in februari 2020.

De Commissie voor Huwelijk en Gezin van de Duitse Bisschoppenconferentie, onder leiding van de Berlijnse aartsbisschop Heiner Koch, organiseerde deze studiebijeenkomst over de kerkelijke seksuele moraal op 4 december in het Instituut voor Christelijke Ethiek en Politiek in Berlijn. Aan de bijeenkomst werd verder deelgenomen door de bisschoppen Franz-Josef Bode uit Osnabrück, Wolfgang Ipolt uit Görlitz en Peter Kohlgraf uit Mainz, evenals verschillende hulpbisschoppen en door seksuologen, moraaltheologen, dogmatici en kerkjuristen. Het thema van de bijeenkomst was: ‘De menselijke seksualiteit: hoe daarover wetenschappelijk-theologisch te spreken en kerkelijk te oordelen’.

De bisschoppen en deskundigen die de studiebijeenkomst bijwoonden, hebben vastgesteld dat menselijke seksualiteit ook een dimensie van plezier en relatie omvat. “Er werd ook overeengekomen dat de seksuele voorkeur van een persoon zich manifesteert tijdens de puberteit en een heteroseksuele of homoseksuele oriëntatie aanneemt,” staat in het persbericht. “Beide maken deel uit van de normale vormen van seksuele aanleg die niet kunnen of moeten worden gewijzigd.”

Volgens de deelnemers aan de studiebijeenkomst mogen lesbiennes en homo’s daarom ook niet gediscrimineerd worden. Zij verwijzen daarbij nadrukkelijk naar Amoris Laetitia, het document dat paus Franciscus in 2016 uitbracht na de internationale bisschoppensynode over het gezin, huwelijk en seksualiteit.

Tijdens de conferentie is ook de vraag aan de orde gekomen of het kerkelijk verbod op het aangaan van seksuele relaties door personen van gelijk geslacht nog steeds van kracht zou moeten zijn. Daarover is echter geen uitspraak gedaan.

De studiebijeenkomst werd gehouden in het kader van de zogenaamde Synodale Weg, het hervormingsproces waarmee de Duitse Rooms-Katholieke kerk zich wil vernieuwen na de misbruikschandalen die de afgelopen jaren bekend geworden zijn. In dit hervormingsproces gaan prelaten, priesters, theologen, maar vooral ook de gelovigen zelf met elkaar het debat aan over thema’s als het celibaat, kerkelijke macht, de rol van de vrouw in de kerk en de katholieke seksuele moraal.

De resultaten van de studiebijeenkomst zullen in februari worden gebruikt tijdens de synodale conferentie “Leven in succesvolle relaties – Leven in liefde leven in seksualiteit en partnerschap”.

[Bron/Illustratie: Duitse Bisschoppenconferentie]

COC поддерживает ЛГБТ - Поддерживаете ли вы COC?