Назад к обзору

COC представляет новое поколение активистов и образцов для подражания в честь 75-летнего юбилея

COC Nederland kroont bij haar 75-jarig jubileum op dinsdag 7 december een nieuwe generatie LHBTI-activisten en rolmodellen. Met deze Sterren van de Toekomst wil de organisatie zich de komende decennia inzetten voor een wereld waar iedereen vrij is om zichzelf te zijn.

De Sterren gaan naar Nikkie de Jager (alias NikkieTutorials), de makers van de serie Anne+, Naomie Pieter, Splinter Chabot, Nanoah Struik, BeyonG Veldkamp, Thorn Roos de Vries, Haroon Ali, Raven van Dorst en Nazmul Rahman-Zaman.

De tien Bob Angelo Sterren van de Toekomst worden door COC-voorzitter Astrid Oosenbrug en directeur Marie Ricardo bij het COC-jubileum uitgereikt aan veelbelovende jonge mensen die in korte tijd al veel voor de regenbooggemeenschap hebben betekend. De Sterren zijn vernoemd naar Bob Angelo, het alias van Niek Engelschman die in 1946 het COC oprichtte.

Het COC reikt de prijzen uit in het Amsterdamse Krasnapolsky Hotel, waar de organisatie 75 jaar eerder – op 7 december 1946 – werd opgericht. COC Nederland is de oudste nog bestaande LHBTI-organisatie ter wereld. Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) feliciteert de winnaars en het COC namens de regering met een speciale videoboodschap.

De tien winnaars zijn:

  • Nikkie de Jager (alias NikkieTutorials) – Die met haar sociale mediaplatform van meer dan 13 miljoen volgers enorme impact heeft op de representatie en emancipatie van trans personen in Nederland en de wereld. Ze is een geliefd rolmodel voor LHBTI jongeren en zet zich ook bij de VN in voor de LHBTI gemeenschap.
  • Anne+ – de makers van Anne+ – Maud Wiemeijer, Valerie Bisscheroux en Hanna van Vliet –  wilden meer queer en lesbische rolmodellen in films en series, wat ze lukte met de internationaal zeer populaire en bekroonde serie en film Anne+.
  • Naomie Pieter – zet zich met kracht en energie in voor de regenbooggemeenschap en tegen racisme, onder meer als medeoprichter van de Black Queer Archives en Black Queer & Trans Resistance Netherlands. Ze is een van de gezichten van de antiracisme protesten in Nederland, voormalig bestuurslid van COC Amsterdam en initiatiefnemer van Black Pride.
  • Splinter Chabot – spreekbuis en rolmodel voor LHBTI jongeren, mede dankzij zijn boeken Confettiregen en Roze Brieven.
  • Nanoah Struik – activist en rolmodel voor non-binaire personen, kreeg als een van de eerste personen in Nederland een X in hun paspoort.
  • BeyonG Veldkamp – activist voor transpersonen en LHBTI mensen van kleur. BeyonG is initiator en ‘moeder’ van tal van initiatieven op dit gebied, en was het gezicht van programma Love me Gender.
  • Thorn Roos de Vries – (alias Thorn Vineyard) als acteur (SpangaS) en bekend Instagrammer een rolmodel en activist voor non-binaire personen in heel Nederland.
  • Haroon Ali – rolmodel voor biculturele LHBTI personen, mede dankzij zijn boek Half over zijn biculturele achtergrond en seksuele oriëntatie. Maakte voor de Volkskrant een prachtige serie over de diversiteit van de regenbooggemeenschap.
  • Raven van Dorst – maakt als programmamaker, tv-persoonlijkheid en openlijk intersekse persoon, op geestige en volstrekt eigen wijze korte metten met stereotypen over ‘mannelijkheid’ en ‘vrouwelijkheid’.
  • Nazmul Rahman – bedacht met het COC Paarse Vrijdag, de dag voor acceptatie op school waar inmiddels een half miljoen leerlingen op 2500 scholen aan mee doen (dit jaar op 10 december)

COC-voorzitter Astrid Oosenbrug noemt het geweldig dat er ook nu weer een generatie voorlopers opstaat die knellende normen over gender en seksualiteit ter discussie stelt, opkomt tegen discriminatie en zich inzet voor de gemeenschap.

‘Samen met hen een heel veel andere gedreven mensen, blijven we ook de komende decennia werken aan een diverse en inclusieve wereld waar iedereen zichzelf kan zijn, wat ook je seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken zijn,’ aldus Oosenbrug.

De Bob Angelo Sterren van de Toekomst-trofee werd ontworpen door kunstenaar Sioejeng Tsao, zelf queer met een biculturele achtergrond.


Bron: COC
Beeld: Artist impression van de Bob Angelo Sterren van de Toekomst, zoals ontworpen door kunstenaar Sioejeng Tsao (COC/Sioejeng Tsao).