Назад к обзору

Призыв к формированию партий: каждый должен иметь возможность быть самим собой в безопасности

Iedereen in Nederland moet veilig en zichtbaar zichzelf kunnen zijn, wat ook je seksuele oriëntatie, genderidentiteit, geslachtskenmerken, huidskleur of achtergrond zijn. Dat schrijft COC namens vier lhbti+ organisaties aan de formerende partijen. De organisaties roepen de vier politieke partijen op om maatregelen tegen discriminatie en vóór acceptatie in hun regeerprogramma op te nemen.

Beeld: The Gender Spectrum Collection

Directe aanleiding voor de brief is de schrikbarende toename van het aantal meldingen van lhbti+ discriminatie en andere vormen van discriminatie in het afgelopen jaar. Die bleek op dinsdag 23 april uit een rapport van de Rijksoverheid.

‘We vragen formerende partijen te laten zien dat het komende kabinet er voor iederéén is,’ aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug namens de vier lhbti+ organisaties. ‘Iedereen in Nederland moet gerespecteerd worden en veilig en zichtbaar zichzelf kunnen zijn, wat ook je seksuele oriëntatie, genderidentiteit, huidskleur of achtergrond is. De komende regering heeft daarvoor een grote verantwoordelijkheid.’

(Tekst gaat door onder quote)

‘We vragen formerende partijen te laten zien dat het komende kabinet er voor iederéén is’

Astrid Oosenbrug

Astrid Oosenbrug, COC-voorzitter, COC Nederland

De lhbti+ organisaties vragen de formerende partijen om maatregelen tegen discriminatie en voor respect en acceptatie in hun regeerprogramma op te nemen. Tot nu toe heeft elk kabinet sinds 2007 dat gedaan.

De belangenorganisaties dringen onder meer aan op maatregelen tegen discriminerend geweld, zoals meer capaciteit bij politie en justitie, hogere straffen en inclusieve anti-discriminatiewetgeving. Ook pleiten ze voor maatregelen om pesten in het onderwijs tegen te gaan en respect op school te bevorderen. Verder vragen de organisaties om uitvoering van COC’s Regenboog Stembusakkoord, dat in november vorig jaar door negen partijen werd getekend.

Zowel VVD, NSC als BBB hebben in hun verkiezingsprogramma passages opgenomen over het belang van veiligheid en acceptatie voor de regenbooggemeenschap.

De brief aan de formerende partijen werd woensdag verstuurd namens COC Nederland, Transgender Netwerk, de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit NNID en Bi+ Nederland.