Назад к обзору

17 Mei Internationale dag tegen homofobie, bi+ fobie, intersekse en transfobie

Zeventien mei is de internationale dag tegen lhbti+ fobie. Niemand mag gediscrimineerd worden of geweld ervaren vanwege deze gronden. Elk jaar staan wij stil op 17 mei bij het feit dat op die dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases.

Veiligheid lhbti+ mensen staat onder grote druk

De veiligheid van lhbti+ mensen staat op dit moment, landelijk en internationaal, onder grote druk. 

Het aantal meldingen van lhbti+ discriminatie bij politie en antidiscriminatiebureaus (ADV’s) steeg afgelopen jaar met bijna een kwart, van 2.654 (2022) naar 3.257 gevallen (2023), bleek uit het rapport discriminatiecijfers 2023

De data van de nieuwste veiligheidsmonitor van het CBS laten zien dat non-binaire mensen 8 tot 10 keer vaker te maken hebben met online bedreiging, intimidatie en pesten. Dit onderzoek laat daarnaast zien dat non-binaire mensen in het algemeen veel vaker het slachtoffer zijn van discriminatie en andere misdaden (niet alleen online) en hier ook vaker nadelige gevolgen aan ondervinden.

Deze cijfers laten zien dat het huidige kabinet de veiligheid van lhbti+ mensen serieus moet nemen. Wij, COC Nederland, Transgender Netwerk, Bi+ Nederland en NNID, zetten alles op alles om deze verontrustende ontwikkelingen een halt toe te roepen. 

Jouw steun is hard nodig

Hoe kan jij iets bijdragen aan de strijd voor gelijke rechten en de veiligheid van lhbti+ mensen? Je hoeft geen activist te zijn om toch je stem te laten horen. Laat je goed informeren, verdiep in je in politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Spreek je uit als je om je heen haat en onwaarheden hoort. En laat je stem horen door acties en petities te verspreiden en natuurlijk zelf te ondertekenen.

Op dit moment ligt er bijvoorbeeld bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel dat de bescherming tegen groepsbelediging moet uitbreiden met de grond geslacht. Daarnaast verduidelijkt het wetsvoorstel dat alle vormen van discriminatie van transgender, non-binaire, intersekse, bi+, lesbische, queer en aseksuele personen verboden en strafbaar is. Daarom roepen wij iedereen op om de petitie voor de uitbreiding van het verbod op groepsbelediging te ondertekenen.

Het nieuwe wetsvoorstel zou het mogelijk maken om haat tegen transgender en non-binaire personen beter te bestrijden en zelfs te vervolgen. 

Daarom roepen wij de Tweede Kamer op: stem vóór de uitbreiding van het verbod op groepsbelediging. Teken de petitie om ons hierbij te steunen!

Ondanks dat de vooruitzichten op dit moment soms somber lijken, blijven wij optimistisch en zetten we ons samen met jullie in voor een veilige en inclusieve maatschappij.