Назад к обзору

COC lanceert kieswijzer voor Europese verkiezingen

COC lanceert op vrijdag 24 mei Rainbowvote.NU, de lhbti+ kieswijzer voor de Europese verkiezingen van 6 juni. Op de website vinden kiezers partijstandpunten over lhbti+ kwesties en profielen van ‘regenboogkandidaten’.

“Of het nu gaat om het aanpakken van de lhbti+ mensenrechtenschendingen door Hongarije, bestrijden van haat en geweld tegen onze gemeenschap of erkenning van het huwelijk van mensen van hetzelfde geslacht: er staat veel op het spel bij de Europese Verkiezingen,” aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Met onze kieswijzer maak je op 6 juni een goed geïnformeerde keuze.”

Op Rainbowvote.NU presenteren acht partijen hun lhbti+ standpunten. Het gaat om GroenLinks|PvdA, VVD, D66, CDA, SP, Partij voor de Dieren, Volt en JA21.

PVV, NSC, BBB, CU, FvD, SGP en Meer Directe Democratie zijn wel uitgenodigd om hun standpunten op de website te delen, maar gaven aan die oproep geen gehoor.

Tekst gaat door onder afbeelding

“Of het nu gaat om het aanpakken van de lhbti+ mensenrechtenschendingen door Hongarije, bestrijden van haat en geweld tegen onze gemeenschap of erkenning van het huwelijk van mensen van hetzelfde geslacht: er staat veel op het spel bij de Europese Verkiezingen”

Astrid Oosenbrug

Eensgezind over aanpak geweld
Onder de deelnemende partijen op Rainbowvote.NU bestaat brede overeenstemming over het belang van ambitieus Europees emancipatiebeleid en wettelijke bescherming van lhbti+ personen tegen discriminatie. Alle deelnemende partijen vinden dat discriminerend geweld in de EU zwaarder bestraft moet worden. Bijna alle deelnemende partijen vinden dat de EU zich moet inzetten tegen intersectionele discriminatie om een combinatie van gronden, zoals huidskleur, geloof of handicap.

Verdeeld over asiel
Meer verdeeldheid is er over asielbeleid. Zo vinden GroenLinks|PvdA, D66, CDA, SP, PvdD en Volt dat lhbti+ asielzoekers die vluchten uit landen waar lhbti+ personen strafbaar zijn, in de EU altijd een asielstatus moeten krijgen. VVD en JA21 zijn daartegen. VVD, CDA en JA21 zijn vóór EU-vluchtelingendeals met landen als Egypte, Libië en Tunesië. In die landen worden lhbti+ personen en andere minderheden vervolgd. GroenLinks|PvdA, D66, SP, PvdD en Volt zijn tégen zulke deals.

Ook zijn niet alle partijen het eens over de vraag of EU-burgers zelf moeten kunnen kiezen of het geslacht in hun paspoort wordt vermeld. GroenLinks|PvdA, VVD, D66, Partij voor de Dieren en Volt zijn vóór die keuzemogelijkheid, terwijl CDA, SP en JA21 ertegen zijn.

Regenboogkandidaten
Op Rainbowvote.NU hebben 17 Nederlandse deelnemers aan de Europese verkiezingen een profiel aangemaakt als ‘regenboogkandidaat’. Regenboogkandidaten zijn zelf lhbti+ en/of willen zich de komende periode in het Europese parlement inzetten voor lhbti+ acceptatie.

Op Rainbowvote.NU vinden kiezers tenslotte informatie van partijen. Die beschrijven wat ze de afgelopen tijd in het Europees Parlement voor lhbti+ mensen hebben gedaan en wat ze de komende jaren van plan zijn.

De verkiezingen voor het Europees Parlement vinden plaats op donderdag 6 juni 2024.