Назад к обзору

Kamer wil mensenrechten van intersekse kinderen beter beschermen

De Tweede Kamer wil de mensenrechten van intersekse kinderen beter beschermen. Op dinsdag 28 mei stemde de Kamer voor een motie van Ines Kostic (Partij voor de Dieren), Songül Mutluer (GL|PvdA) en Marieke Koekkoek (Volt). De Nederlandse organisatie voor seksediversiteit NNID pleit al lang voor betere bescherming, en wordt daarin gesteund door COC, Transgender Netwerk, Bi+ Nederland en NOA.

Beeld: Pexels

Intersekse kinderen krijgen in Nederland nog altijd te maken met onnodige medische behandelingen zonder hun expliciete en goed geïnformeerde toestemming. Daarmee wordt gepoogd hun lichaam in overeenstemming te brengen met het maatschappelijke beeld van een mannen- of vrouwenlichaam. Dat gebeurt tot meer dan duizend keer per jaar, zo bleek recent uit onderzoek van de regering.

Deze onnodige en onvrijwillige behandelingen kunnen leiden tot levenslange lichamelijke en psychische littekens bij intersekse mensen. Onder meer het VN Comité tegen Foltering heeft Nederland hiervoor op de vingers getikt.

De Nederlandse organisatie voor seksediversiteit, NNID, pleit al lang voor een wettelijk verbod op zulke niet-vrijwillige behandelingen. Daarin wordt NNID gesteund door COC, Transgender Netwerk en Bi+ Nederland. De organisaties schreven hierover in maart een brief aan de Kamer. Een wettelijk verbod op de behandelingen maakt onderdeel uit van COC’s Regenboogakkoord dat vorig jaar door negen politieke partijen werd getekend.

De motie van Partij voor de Dieren, GL|PvdA en Volt vraagt de regering om er alles aan te doen om te voorkomen dat deze onnodige en onvrijwillige behandelingen bij intersekse kinderen plaatsvinden. De motie werd gesteund door alle partijen in de Kamer behalve ChristenUnie en SGP.


Geweld bestrijden

De Kamer sprak zich op 28 mei ook uit voor actie om lhbti+ acceptatie te bevorderen en geweld en discriminatie tegen lhbti+ mensen te bestrijden. Ook dat voorstel was afkomstig van Partij voor de Dieren, GL|PvdA en Volt. COC, NNID, Bi+, Transgender Netwerk en NOA hadden hier in een brief aan Kamerleden op aangedrongen. Alle partijen stemden vóór, behalve PVV, CDA, SGP, Forum en JA21. CDA liet na de stemming weten dat men achter de oproep staat, maar tegen de vorm van de motie.