Terug naar overzicht

Russische LHBT-activiste over Rusland tijdens en na Sotsji

Gay.nl interviewde de Russische LHBT-activiste Anastasia Smirnova – een coördinerende kracht binnen de Russische LHBT-beweging – over de situatie in Rusland tijdens en na de Olympische Winterspelen in de Russische badplaats Sotsji. Anastasia Smirnova is één van de Russische partners waarmee COC Nederland nauw samenwerkt in de strijd voor gelijkberechtiging voor LHBT’s in haar land.

Anastasia Smirnova geeft in het interview onder andere aan dat de Russische LHBT-beweging zeer teleurgesteld is in de zware Nederlandse delegatie die februari dit jaar afreisde naar de opening van de Winterspelen in Sotsji. “Er was veel hoop dat, gezien de samenstelling van de Nederlandse delegatie, er iets zou gebeuren. Niet eens specifiek op het gebied van homorechten, want er worden zoveel rechten geschonden momenteel. Aan deze hoop en verwachtingen werd echter op geen enkele manier voldaan”, stelt ze vast.

Voordat de Olympische Spelen van start gingen, werd er in internationale media veel aandacht besteed aan de grove schendingen van de mensenrechten in Rusland, sinds president Vladimir Poetin juni vorig jaar de omstreden anti-homowet ondertekende. Tijdens en na de Spelen verschoof de focus echter met name naar de atleten en hun prestaties. Van protestgeluiden was tijdens de Spelen nauwelijks sprake. “De verwachtingen waren zo hoog gespannen, dat iedereen symbolische gebaren wilde zien in het minste of geringste”, aldus Smirnova: “Maar er gebeurde niets.”

Smirnova geeft in het interview aan dat protesten van LHBT-activisten tijdens de Spelen op grote schaal zijn onderdrukt door de Russische autoriteiten. Zo werd zij samen met drie vrienden aangehouden toen ze trachtte een foto te nemen met een banier waarop het antidiscriminatie-artikel (artikel 6) uit het Olympisch Handvest stond weergegeven. “Er waren geen mensen in de buurt en de politie kwam drie minuten na ons aan. Dit is erg alarmerend, want het betekent dat activisten zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden en dat waarschijnlijk zelfs onze telefoongesprekken worden afgeluisterd.”

Een week na de Olympische Winterspelen werden in Moskou de Russian Open Games georganiseerd. Deze kregen met flinke oppositie te maken. Een dag voordat de Games van start gingen belden nagenoeg alle sportzalen en accomoderende hotels af, waaronder zelfs het Hilton. Smirnova: “We kunnen niet met zekerheid zeggen dat de overheid achter deze aanval heeft gezeten, maar zij moet hier in zekere mate bij betrokken zijn geweest. Wie anders heeft er zo veel invloed op kleine, maar ook grote bedrijven? Zelfs het Hilton annuleerde alle boekingen, zonder enige reden of compensatie.”

Volgens Smirnova hebben de Olympische Spelen voor de Russische overheid zeer goed uitgepakt. “Het lijkt erop dat dit soort conventionele ruimtes zich niet lenen voor het bewerkstelligen van een verandering.” Zij stelt dat de Europese Unie er goed aan zou doen de discussie te verplaatsen naar onconventionele ruimtes, bijvoorbeeld door economische partnerschappen te linken aan de mensenrechtensituatie in het land. “Zo kan worden getoond dat een land niet een sterke, betrouwbare en efficiënte economische partner kan zijn als haar burgers onderdrukt worden.”

De strijd van Anastasia Smirnova en anderen voor gelijkberechtiging voor LHBT’s wereldwijd kun je steunen met een bijdrage aan het Pride Fonds van Amnesty International en COC Nederland – zie daarvoor PRIDE FONDS.

Het volledige interview is HIER te lezen op Gay.nl.

[Bron: Gay.nl – Foto Anastasia Smirnova: Geert van Tol Fotografie voor COC NL]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!