Terug naar overzicht

Rutte, vraag Indonesische president om bescherming LHBTI’s!

Vraag de president van Indonesië om LHBTI’s te beschermen tegen mensenrechtenschendingen. Die oproep doet COC Nederland vandaag in een brief aan premier Mark Rutte. President Joko Widodo van Indonesië brengt op 21 en 22 april een werkbezoek aan Nederland.

Het COC wil dat Rutte de Indonesische president vraagt om pal te staan voor de mensenrechten van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekseconditie (LHBTI’s).

Aanleiding voor de oproep is de snel verslechterende mensenrechtensituatie voor LHBT’s in Indonesië. Overheidsfunctionarissen voeren een hetze tegen LHBT’s in plaats van hen te beschermen. Hierdoor wordt het voor LHBT’s steeds gevaarlijker om openlijk zichzelf te zijn.

‘Gevaarlijker dan een atoomoorlog’

De Indonesische minister van Defensie betitelt de strijd voor LHBT-mensenrechten bijvoorbeeld als ‘gevaarlijker dan een atoomoorlog’. Een voormalig minister van Communicatie suggereerde dat LHBT’s ter dood zouden moeten worden gebracht.

Met dit soort uitspraken creëren de gezagsdragers een klimaat waarin geweld en discriminatie tegen LHBT’s in Indonesië normaal is geworden. Een militante organisatie als het Islamitisch Verdedigingsfront deed bijvoorbeeld verschillende invallen op plekken waar LHBT’s samenkomen, naar verluid met hulp van de lokale politie.

Zweepslagen

De provincie Atjeh nam draconische maatregelen tegen LHBT’s. Zo kunnen homoseksuele contacten daar onder shariawetgeving bestraft worden met honderd zweepslagen.

Ondanks oproepen van mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch, sprak president Joko Widodo zich nog niet duidelijk uit tegen de schending van mensenrechten van LHBTI’s. Opmerkelijk, aangezien Joko Widodo onder meer wegens zijn uitgesproken positie op het gebied van mensenrechten werd verkozen tot president van Indonesië.

UPDATE – Minister-president Mark Rutte heeft expliciet aandacht voor de positie van LHBTI’s tijdens het bezoek van de Indonesische president Joko Widodo aan ons land. Dat schrijft de regering in een brief aan COC Nederland naar aanleiding van de oproep van het COC.

In de brief laat de regering weten dat zij de zorgen van het COC deelt en dat zij een kritische dialoog met de Indonesische overheid voert over LHBTI-mensenrechten. Ook minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) stelde de kwestie tijdens een recent bezoek aan Indonesië aan de orde, zo meldt de brief.

[Bron: COC NL – Foto Joko Widodo: CC-DFAT/Ferdi Oktaviano]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!