Terug naar overzicht

Samenwerkingsverdrag is goed voor LHBT’s in Oekraïne

Het Samenwerkingsverdrag met de EU is goed voor LHBT’s in Oekraïne. Dat stelt COC Nederland aan de vooravond van het referendum over het verdrag op 6 april.

“Eén ding staat als een paal boven water: dit verdrag is goed voor LHBT’s in Oekraïne”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. “Verder moeten mensen vooral zelf bepalen wat ze van het verdrag vinden.”

Antihomowetten van tafel

Het COC wijst er op dat zes ‘antihomowetten’ in Oekraïne door het samenwerkingsverdrag van tafel gingen. Onder druk van Europa kwam er voor het eerst een wet die LHBT’s beschermt tegen discriminatie op het werk. Er staat nog een reeks andere wetvoorstellen op de rol, waaronder een algemeen verbod op LHBT-discriminatie, een wet waarmee geweld tegen LHBT’s zwaarder kan worden bestraft en een transgenderwet.

Oekraïense LHBT’s zijn bang dat de wettelijke bescherming wordt teruggedraaid als het Samenwerkingsverdrag sneuvelt wanneer Nederland ‘nee’ zou stemmen op 6 april.

‘Vóór’

“Het Samenwerkingsverdrag is momenteel het enige drukmiddel waarmee we de mensenrechten voor LHBT’s Oekraïne kunnen verbeteren”, zegt Olena Semenova van de Oekraïense LHBT-organisatie LIGA, partnerorganisatie van het COC. “We hopen dan ook met heel ons hart dat Nederland op 6 april vóór gaat stemmen.”

MAIDAM - Olena, Oleg en Andrii van Oekraine LHBT-organisatie LIGA met Tanja Ineke - foto COC NL-Philip Tijsma

Olena, Oleg en Andrii van de Oekraïense LHBT-organisatie LIGA met COC-voorzitter Tanja Ineke tijdens de MaiDam-manifestatie

Olena en haar collega’s Oleg en Andrii waren de week voorafgaand aam het referendum te gast bij het COC om aandacht te vragen voor het belang van het verdrag voor LHBT’s in Oekraïne. Ze namen onder meer deel aan een debat over het Samenwerkingsverdrag op donderdag 31 maart in het Amsterdamse Lloyd Hotel en aan MaiDam, een bijeenkomst op de Dam op zondag 3 april.

Bij hun vertrek op 6 april zeiden de activisten er vertrouwen in te hebben dat Nederland vóór het verdrag zal stemmen, ‘omdat dit kleine land een groot hart heeft’ aldus Oleg Alyokhin van LIGA. De activisten spraken tijdens hun bezoek onder meer voor het eerst met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin, die ook in Nederland was om voor het Samenwerkingsverdrag te pleit. De minister verzekerde hen dat hij de mensenrechtenverbeteringen voor LHBT’s de komende tijd zal voortzetten en dat hij daarover contact zal houden met Oekraïense LHBT-beweging.

De situatie voor LHBT’s in de Oekraïne is relatief slecht. Vóór het Samenwerkingsverdrag was er geen enkele wet die hen tegen discriminatie beschermde. Slechts een derde van de Oekraïense bevolking vindt dat LHBT’s hun leven moeten kunnen leven zoals zij dat willen, terwijl dat in Nederland 93% is. Oekraïne behoort daarmee nu nog tot de achterhoede in Europa waar het gaat om LHBT-acceptatie.

Het COC ondersteunt LHBT-organisaties en activisten in Oekraïne sinds 2004 bij hun strijd voor gelijke rechten en sociale acceptatie.

LHBT’s uit de Oekraïne leggen in deze video uit waarom ze graag willen dat Nederland op 6 april vóór het Samenwerkingsverdrag stemt. 

[Bron: COC NL]

Foto’s van COC NL-Philip Tijsma – bovenaan: Olena, Oleg en Andrii van de Oekraïense LHBT-organisatie LIGA op de Dam tijdens de MaiDam-manifestatie.

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!