
Een ruime meerderheid in de Eerste Kamer stemde dinsdagnacht vóór de transgenderwet van staatssecretaris Teeven (Justitie). Transgender Netwerk Nederland (TNN) en COC Nederland (COC) spreken van ‘een overwinning voor transgenders in Nederland.’
TNN en COC zetten zich al jaren in voor totstandkoming van de transgenderwet.
Vóór de wet stemden VVD, PvdA, SP, D66, GroenLinks, 50PLUS, Partij voor de Dieren en OSF (51 stemmen). Tégen stemden CDA, PVV, ChristenUnie en SGP (24 stemmen).
Overwinning
‘Deze wet is een overwinning voor transgenders in Nederland,’ aldus Carolien van de Lagemaat (voorzitter TNN) en Tanja Ineke (voorzitter COC Nederland). ‘Er komt een einde aan alle vernederende situaties waarmee transgenders nu nog dagelijks te maken hebben omdat de geslachtsaanduiding in hun papieren een andere is dan het geslacht waarin ze leven.’
Van de Lagemaat en Ineke wijzen op problemen bij het solliciteren, legitimeren, in de zorg, op reis, bij het invullen van formulieren, et cetera. Sollicitatiegesprekken gaan vaak alleen nog over het feit dat iemand transgender is, nadat het legitimatiebewijs op tafel komt met daarop een ander geslacht dan waarin men leeft. Mensen worden uit de trein gezet omdat de conducteur niet gelooft dat ze dezelfde persoon zijn als op hun vervoersbewijs.
Toegezegd
Het bleef dinsdagnacht tot het laatste moment onduidelijk hoe VVD en SP zouden stemmen. Tijdens het debat over de wet, maandagavond, lieten deze partijen zich zeer kritisch uit.
De transgenderwet was door negen partijen toegezegd in COC’s Roze Stembusakkoord. Ook in het regeerakkoord van VVD en PvdA en in het verkiezingsprogramma van de VVD was de afspraak neergelegd. Het Roze Stembusakkoord werd ook getekend door de PVV, maar die fractie stemde dinsdag – net als in de Tweede Kamer – tegen de wet.
Wat regelt de wet?
De wet regelt dat transgenders op eenvoudige wijze de geslachtsregistratie in hun paspoort en andere officiële documenten kunnen laten wijzigen. Daarvoor volstaat straks een deskundigenverklaring en een melding bij de burgerlijke stand.
Nu moeten transgenders zich eerst laten steriliseren, lichamelijk laten aanpassen en rechterlijke toestemming vragen voordat de vermelding ‘vrouw’ in hun paspoort kan worden vervangen door ‘man’ of andersom. Mensen leven daardoor vaak jarenlang met officiële documenten waarin een ander geslacht staat dan het geslacht waarin ze leven.
Op de vingers getikt
Mensenrechteninstanties als de Raad van Europa, de Verenigde Naties en Human Rights Watch tikten Nederland over de huidige wet op de vingers en drongen aan op een wetswijziging. Volgens deze organisaties is er sprake van een schending van de onschendbaarheid van het lichaam, de privacy en het recht om een gezin te stichten. In Europa hebben Duitsland, Oostenrijk en Portugal al wetgeving die vergelijkbaar is met de nieuwe Nederlandse wet.
De wet treedt naar verwachting op 1 juli 2014 in werking.
[Bron: COC NL/TNN – Foto Eerste Kamer: CC-RVD]
Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!