Terug naar overzicht

Sistaaz of the Castle: modeproject met Zuid-Afrikaanse transgender sekswerkers

Fotograaf Jan Hoek (31) en modeontwerper Duran Lantink (27) presenteren Sistaaz of the Castle, een project rondom een groep transgender sekswerkers die met hun eigenzinnige kledingkeuzes de straten van Kaapstad, Zuid-Afrika, kleuren.

Rondom hun modieuze verschijningen en hun vermogen om van alles wat ze vinden de meest uitbundige creaties te maken, hebben Hoek en Lantink een fotoserie en modecollectie gemaakt. Het project wordt gepresenteerd in een modeshow tijdens FashionWeek Amsterdam en in een tentoonstelling in Foam, Fotografiemuseum Keizersgracht 609 te Amsterdam – opening op woensdag 13 januari 2016.

Door bemiddeling van het COC zijn Jan Hoek en Duran Lantink in contact gekomen met de lokale sekswerkersorganisatie SWEAT. Dat gaf hen de mogelijkheid om kennis te maken en samen te werken met hun transgender supportgroep Sistaazhood. Voor dit project zoomen Hoek en Lantink in op zes meisjes die ze daar ontmoet hebben: Coco (25), Cleopatra (23), Sulaiga (30), Gabby (29), Flavinia (33) en Joan Collins (57) – zie HIER voor een interview met haar.

Hoek maakte foto’s van de meisjes, hun leven en hun outfits. Veel van hen zijn dakloos en leven onder een brug naast het kasteel van Kaapstad. De foto’s fungeren als het lookbook voor de collectie van Lantink. De ontwerper zag parallellen tussen zijn eigen werkwijze en de creativiteit van de meisjes, die met gevonden kledingstukken prachtige outfits maken. Lantink maakt zelf ook gebruik van verschillende recyclemethodes en collagetechnieken.

Daarnaast waren Lantink en Hoek geïnteresseerd in hoe de meisjes eruit zouden willen zien en zouden willen leven als ze alle mogelijkheden van de wereld hadden. De één bleek graag te willen werken in een luxueus Victoriaans bordeel, de ander droomt van een trouwjurk en weer een derde wil Miss Africa worden. Deze dromen heeft Lantink vertaald naar zijn ‘droom-couture-capsule-collectie’, die vervolgens gefotografeerd is door Hoek.

Naast de modeshow in de Gashouder en de tentoonstelling in Foam, verschijnt er in maart 2016 een geprinte publicatie (APE) die wereldwijd zal worden gedistribueerd. Uiteindelijk zullen Hoek en Lantink terugkeren naar Zuid-Afrika om het project te presenteren in de leefomgeving van de deelnemers. In Zuid-Afrika komen transgender sekswerkers vooral in het nieuws als slachtoffer of dader en het is de nadrukkelijke wens van de meisjes van Sistaazhood om op een positieve manier zichtbaar te zijn in de media.

MBFWA OFF SCHEDULE

De collectie wordt gepresenteerd tijdens FashionWeek Amsterdam in de Gashouder op 16 januari om 19.00 uur. De tentoonstelling Sistaaz of the Castle als onderdeel van MBFWA OFF SCHEDULE opent op 13 januari om 17.30 uur in Foam (Keizersgracht 609 te Amsterdam) en is te zien t/m 20 januari 2016. De catwalkshow wordt op 16 januari gepresenteerd tijdens de Amsterdam Fashion Week. Ook verkopen Jan Hoek en Duran Lantink van 21 januari tot 4 februari unieke fanshirts van de meisjes, met een expositie in kledingwinkel Concrete op de Spuistraat in Amsterdam.

Sistaaz of the Castle is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdam Fonds voor de Kunst, Art of Impact, MiaP Foundation, Fonds Kwadraat, Fotolab Kiekie, SWEAT, Vice Media en anderen donateurs.

[Bron: FOAM – Foto Joan Collins en haar familie: Jan Hoek]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!