Terug naar overzicht

Situatie LHBT’s in de Krim en Oost-Oekraïne verslechtert

Uit een rapport van een Russische en een Oekraïense mensenorganisaties blijkt dat sinds het begin van de Krimcrisis in 2014 de situatie voor LHBT’s in de Krim en Oost-Oekraïne verslechterd is. Het rapport ‘Violation of LGBT Rights in Crimea and Donbass: The Problem of Homophobia in Territories Beyond Ukraine’s Control’ is een publicatie van Memorial en het Center for Civil Liberties.

Dit rapport gaat over de mensenrechtensituatie in de Krim, het schiereiland dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd, en de Donbass in Oost-Oekraïne, waar de Volksrepublieken Donesk en Loegansk zijn uitgeroepen door opstandelingen.

Erger dan in Rusland

violation-of-lgbi-rights-in-crimea-and-donbass-rapport-cover-kleinGetuigenissen van mensen die leven in die regio’s vormen een belangrijke bron voor het rapport. Het rapport klaagt dat de mensenrechtensituatie van LHBT’s verslechtert in de regio’s. Zo zijn de LHBT-vijandige wetten uit Rusland in de Krim en Oost-Oekraïne overgenomen. In Oost-Oekraïne worden mensen die samen zijn met iemand van gelijk geslacht vervolgd. Daarmee gaan de Volksrepublieken Donetsk en Loegansk verder dan Rusland, waar relaties van paren van gelijk geslacht op zich niet strafbaar zijn, maar het ‘propageren’ van ‘niet-traditionele relaties’ (= relaties van paren van gelijk geslacht) in het bijzijn van minderjarigen.

Toenemende agressie

LHBT’s getuigen in het rapport hoe de homofobe agressie toenam in de Krim onder de invloed van Russische LHBT-vijandige propaganda. De agressie is overigens gericht tegen alle mensen die ‘er ongewoon uitzien’ en LHBT’s kunnen zijn. Zo lopen bijvoorbeeld ook hetero’s met een extravagant kapsel het risico geviseerd te worden.

In het rapport staat dat de gewapende troepen van de Volksrepublieken Donetsk en Loegansk zich agressief opstellen tegenover LHBT’s.

Aanbevelingen

Het rapport doet verscheidene aanbevelingen aan de Oekraïense en Russische regering en internationale organisaties.

Zie voor informatie het volledige rapport HIER.

Makers van het rapport

Memorial is een Russische mensenrechtenorganisatie die in december 2013 door de rechtbank in Sint Petersburg werd verplicht zich te registreren als ‘buitenlands agent’. Die term heeft een bijzonder negatieve bijklank in Rusland waar een ‘buitenlands agent’ als een ‘spion’ wordt gezien. Door organisaties te verplichten zich als ‘buitenlands agent’ te registreren, proberen de Russische autoriteiten organisaties zover te krijgen om zich op te heffen. Memorial is intussen naar Brussel uitgeweken.

Het Center for Civil Liberties is een non-gouvernementele organisatie in Kiev die democratie en mensenrechten in Oekraïne en Eurazië wil versterken.

[Bron/Illustraties: Anti-Discriminatiecentrum Memorial]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!