
Een kwart van de respondenten van het AmsterdamPinkPanel, bestaande uit LHBT’s, heeft in het afgelopen jaar een onveilige situatie meegemaakt. Het gaat dan vooral om uitschelden en/of het ervaren van een vijandige sfeer. Slechts één op de tien LHBT’s die een onveilige situatie heeft meegemaakt doet aangifte.
Dat blijkt uit het buurtonderzoek 2015 van COC Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam (UvA), dat jaarlijks uitgevoerd wordt onder het AmsterdamPinkPanel (APP).
Hulp omstanders
Slechts één op de tien LHBT’s die een onveilige situatie heeft meegemaakt deed hier aangifte van. Bij één derde van de groep die een onveilige situatie meegemaakte waren er geen omstanders aanwezig. In de gevallen dat er wel omstanders waren deed slechts 17 procent van de omstanders iets om de slachtoffers te helpen, bijvoorbeeld door verbaal of fysiek voor het slachtoffer op te komen of de politie te alarmeren. Een paar procent van de respondenten is ook geduwd, geslagen, geschopt, bespuugd of persoonlijk bedreigd.
Veiligheidsgevoel
Hoewel een kwart van de respondenten het afgelopen jaar een onveilige situatie heeft meemaakte, is het veiligheidsgevoel van LHBT’s tussen 2014 en 2015 nauwelijks veranderd. In 2014 gaven de respondenten een 7,9 en in 2015 een 8 aan hun veiligheidsgevoel.
Er zijn wel verschillen tussen diverse groepen LHBT’s in hoe veilig zij zich voelen. Lesbiennes voelen zich over het algemeen het veiligst en transgenders het minst veilig. Ook is er een verschil in veiligheidsbeleving in de horeca. Zo gaven de respondenten van het APP aan zich veiliger te voelen in LHBT-horecagelegenheden dan in algemene horecagelegenheden.
“Het stabiele beeld van veiligheidsbeleving maar ook van de meldingsbereidheid laat zien dat er nog veel werk aan de winkel is voor gemeente, politie en Openbaar Ministerie. Ik hoop dat de daadwerkelijke aangiftecijfers over 2014/2015 van Roze in Blauw nu snel beschikbaar komen zodat we deze naast de uitkomsten van de monitor kunnen leggen”, aldus voorzitter Peter de Ruijter van COC Amsterdam.
Jaarlijks buurtveiligheidsonderzoek
Jaarlijks doen de Universiteit van Amsterdam en COC Amsterdam onderzoek naar het veiligheidsgevoel onder LHBT’s en naar de incidenten die zij meegemaakt hebben in het afgelopen jaar (buurtveiligheidsonderzoek). Aan dit onderzoek hebben 581 leden van het AmsterdamPinkPanel (APP) deelgenomen.
[Bron: COC Amsterdam/AmsterdamPinkPanel]
Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!