Terug naar overzicht

'Soa-thuistests meestal onbetrouwbaar'

Soa Aids Nederland waarschuwt voor de wildgroei aan soa-tests die je thuis zelf kan doen. Veel van deze tests zijn onbetrouwbaar of zijn niet de juiste voor de persoon in kwestie. Meestal schiet ook de begeleiding ernstig tekort. Dat zegt dr. Jan van Bergen van Soa Aids Nederland.

Hij reageert daarmee op de opkomst van allerlei thuistests, die naar schatting enkele duizenden keren per jaar worden afgenomen. “Via internet zijn er steeds meer aanbieders die tegen soms hoge kosten deze tests verkopen. Op enkele uitzonderingen na nemen zij hun kwaliteitsbewaking en begeleiding niet serieus genoeg. Ga liever naar de huisarts of de GGD, dat is veel betrouwbaarder”, waarschuwt hij.

Doe-het-zelf-test

Voor thuistests zijn een zelf uit te voeren uitstrijkje, urine of een paar druppels bloed nodig. “Doe-het-zelf-tests, waarbij je thuis de uitslag kan aflezen – net zoals een zwangerschapstest – zijn merendeels onbetrouwbaar”, onderstreept Van Bergen.  “Enige uitzondering misschien is de hiv-test via Time2Test.nl”.

Lab-test

Bij andere thuistests is eigenlijk sprake van een thuis-afname en wordt het monster naar een erkend lab gestuurd, die de uitslag daags later terugstuurt. Dit soort zelftesten zijn in ieder geval betrouwbaarder dan de doe-het-zelf tests, maar ook die kennen risico’s’, benadrukt Van Bergen. “De uitslag is niet altijd te vertrouwen als het monster niet precies goed wordt afgenomen. En is het wel een zinnige test die je wordt aangeraden? Test je niet te vroeg, dus nog voordat de ziekte zich kan openbaren? Daar is goede voorlichting bij nodig. Anders kopen mensen de verkeerde test, of worden valselijk gerustgesteld.”

Soa Aids Nederland is daarom bezig met het ontwikkelen van een on-line testwijzer zodat mensen zich beter geïnformeerd kunnen laten testen. “Sommige aanbieders nemen die informatieplicht wel serieus, zoals soapoli-online.nl en mantotman.nl”.

Zie HIER voor meer informatie over soa-thuistests van Soa Aids Nederland.

[Bron/Illustratie: Soa Aids Nederland]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!