Terug naar overzicht

Sponsors nemen afstand van opmerkingen in Voetbal Inside

Toto en Gillette namen maandag afstand van de opmerkingen van René van der Gijp en Johan Derksen in het programma Voetbal Inside. TNN en COC riepen de sponsors zaterdag op om zich te bezinnen of ze zich nog wel met het programma willen associëren. RTL, dat Voetbal Inside (VI) uitzendt, gaat met de programmamakers in gesprek.

René van der Gijp en Johan Derksen maakten vrijdag tijdens de uitzending de Vlaamse tv-verslaggever Bo van Spilbeeck belachelijk. Van Spilbeeck maakte vorige week bekend dat ze verder door het leven gaat als vrouw.

Een woordvoerder van Toto noemde de opmerkingen in VI maandag ‘ronduit smakeloos’ en de loterij neemt ‘met klem afstand van alle kwetsende grappen’. Gillette laat weten ‘geen enkele boodschap in het programma te ondersteunen die mensen kwetst vanwege hun huidskleur, hun geslacht of hun seksuele oriëntatie’. RTL laat weten met Derksen en Van der Gijp in gesprek te gaan. Sponsor Heineken gaf maandag nog geen reactie.

TNN, COC en de John Blankenstein Foundation hebben de sponsors Toto, Gillette en Heineken uitgenodigd voor een gesprek over de kwestie.

Ook topvoetballer Memphis Depay heeft geen goed woord over voor de opmerkingen van Derksen en Van der Gijp in VI: ‘For real? En dit moet een voetbal programma voorstellen?’, schrijft Depay op twitter. De KNVB laat weten dat ze zich al jaren inzet vóór acceptatie van LHBTI’s in het voetbal.

VVD, D66, GroenLinks en de PvdA lieten zich maandag ook kritisch uit over de uitspraken van Derksen en Van der Gijp. Programmamaker Arie Boomsma vraagt zich op scherpe toon af waarom niemand de heren tegen zichzelf in bescherming neemt en raad ze aan om zich te ‘beperken tot de paar thema’s waar ze wel verstand van hebben’.

TNN en COC noemden de opmerkingen in Voetbal Inside zaterdag ‘treurig’: ‘iemand worstelt een leven lang met haar identiteit, heeft de moed om daar publiek voor uit te komen en het enige wat de heren van VI kunnen verzinnen is om zo iemand belachelijk te maken.’

Derksen en Van der Gijp gingen vrijdag niet voor het eerst tekeer tegen LHBTI’s. Zo riep Van der Gijp eerder dat homo’s niet thuishoren op het voetbalveld, maar in de kapperszaak en noemde hij homoseksualiteit ‘smerig’ en ‘heel ranzig’. In december liet Van der Gijp zich neerbuigend uit over homo’s die met elkaar trouwen, naar aanleiding van het programma Gordon Gaat Trouwen.

[Bron: COC NL, TNN, JBF – Beeld: Printscreen VI-uitzending]

 Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!