Terug naar overzicht

Staatssecretaris Harbers komt met reactie op kritiek COC

Staatssecretaris Mark Harbers komt met een officiële reactie op de kritiek van het COC over de afhandeling van LHBTI-asielzaken. Dat beloofde hij op 12 september tijdens een debat over het Asielbeleid. Het COC schreef op 10 september aan de Tweede Kamer dat de IND het verbeterde LHBTI-asielbeleid in de praktijk niet uitvoert en nog steeds oordeelt op grond van stereotiepe criteria.

De kritiek van het COC werd woensdag in een debat over het Asielbeleid vertolkt door Jasper van Dijk (SP), Bram van Ojik (GroenLinks), Femke Merel van Kooten (PvdD), Maarten Groothuizen (D66) en Attje Kuiken (PvdA).

In een reactie beloofde de staatssecretaris dat hij op de kritiek van het COC zal reageren in een brief aan de Tweede Kamer. De brief wordt begin november verwacht.

Het COC schreef op 10 september aan de Kamer dat asielverzoeken van LHBTI’s door de IND nog altijd beoordeeld worden op grond van de vraag of zij een proces van bewustwording en zelfacceptatie hebben doorgemaakt. Volgens het COC is dat een ondeugdelijk stereotype: veel LHBTI’s hebben zo’n proces helemaal niet doorgemaakt of weten niet wat er mee bedoeld wordt. Harbers schrapte het criterium in juli, maar de IND gebruikt het nog steeds.

Het COC drong er in haar brief verder op aan dat LHBTI-asielzoekers uit Oekraïne en Cuba in Nederland eenvoudiger asiel kunnen krijgen. Ook belangenorganisatie LGBT Asylum Support pleit daarvoor.

Het COC vindt het positief dat de Kamer de kritiek op de uitvoering van het LHBTI-asielbeleid serieus neemt en dat de staatssecretaris met een officiële reactie komt. Het had vanzelfsprekend de voorkeur gehad als de staatssecretaris direct had toegezegd de problemen op te lossen.

[Bron: COC NL – Foto staatssecretaris Harbers: Rijksoverheid.nl]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?