Terug naar overzicht

Start campagne #TotHier tegen seksueel geweld

Kenniscentrum seksualiteit Rutgers start vandaag met slachtoffers van seksueel geweld en gesteund door COC Nederland en andere maatschappelijke organisaties de petitie campagne #TotHier. Seksueel geweld komt namelijk nog veel te vaak voor. Het is tijd dat een nieuwe generatie opgroeit met respect voor elkaars grenzen en wensen, zodat minder mensen slachtoffer worden van seksueel geweld. De overheid moet ook in actie komen en veel meer investeren in het voorkomen van seksueel geweld.

“Seksueel geweld maakt geen onderscheid naar seksuele oriëntatie, genderidentiteit en geslachtskenmerken. Ook in de LHBTI-gemeenschap krijgen teveel mensen er mee te maken”, zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Daarom zeg ik: tot hier en niet verder, stop seksueel geweld!”

Trek ook een grens, zeg #TotHier en teken de petitie op tothier.rutgers.nl.

Elke relatie en elke sekspartner moet gewenst en gelijkwaardig zijn, zowel online als offline. Toch tekenen seksueel geweld, ongewenste aanrakingen en grensoverschrijdend gedrag nog steeds vele levens. Meer dan de helft van de vrouwen en 1 op de 5 mannen heeft weleens te maken gehad met seksueel geweld. Vaak met levenslange psychische en maatschappelijke schade als gevolg.

Preventie op politieke agenda

Met het oog op de Tweede Kamer verkiezingen in maart 2021, moet de preventie van seksueel geweld hoog op de politieke agenda komen.

“Er gebeurt te weinig. De politiek is aan zet”, zegt Rutgers-directeur Ton Coenen. “De overheid moet veel meer investeren in betere seksuele voorlichting op school en daarbuiten, betere opleidingen voor betrokken professionals en meer publiekscampagnes om de cultuur rond seks in Nederland te verbeteren.”

Momenteel is de aanpak van de overheid vooral gericht op signalering en hulpverlening. “Dat is ontzettend belangrijk. Slachtoffers moeten zo snel en zo goed mogelijk worden geholpen. Maar zonder de focus op preventie is het dweilen met de kraan open en komen er elke dag weer nieuwe slachtoffers bij. Het geweld moet stoppen en daarom zeggen wij #TotHier”, zegt Ton Coenen.

Jongeren

Uit een peiling van Rutgers (2020) onder 1.000 jongeren blijkt dat een overgrote meerderheid van de jongeren (80%) vindt dat er op school verplicht les moet worden gegeven over het herkennen en respecteren van grenzen. Maar liefst driekwart van de jongeren (74%) vindt dat een nieuwe regering meer moet investeren in het voorkomen van seksueel geweld.

“Het is opvallend dat jongeren van alle politieke kleuren de preventie van seksueel geweld in meerderheid belangrijk vinden. Van VVD en PvdA tot ChristenUnie en SP.”

#TotHier

De petitie campagne staat op tothier.rutgers.nl. Daar kan iedereen de petitie tekenen en meer lezen over de noodzaak om seksueel geweld te voorkomen in een speciaal geschreven pleidooi. Op de website is ook te zien welke slachtoffers, themaorganisaties en politieke jongerenorganisaties #TotHier steunen.

Trek ook een grens, zeg #TotHier en teken de petitie op tothier.rutgers.nl.

[Bron/Illustraties: Rutgers]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?