Terug naar overzicht

Start campagne voor meeroudergezinnen

Ouders van Nu start vandaag de campagne ‘Gelijke Ouders, Gelijke Rechten i.s.m. COC Nederland en Meer dan Gewenst. Een online handtekeningenactie voor gelijke rechten voor kinderen die worden geboren in een gezin met drie of vier ouders. Volgens de wet mag een kind maar twee ouders hebben. Steeds meer kinderen hebben echter drie of vier papa’s of mama’s.

Niet bevoegd

Een kind weet niet beter dan dat al die opvoeders zijn ouders zijn, maar wettelijk loopt zo’n regenbooggezin, zowel ouders als kinderen, tegen hindernissen aan. Of het nu gaat om het bezoeken van een ouderavond, het openen van een spaarrekening voor het kind of toestemming geven voor een doktersbehandeling: de derde of vierde ouder is op dit moment officieel niet bevoegd. Ook heeft zo’n vader of moeder bijvoorbeeld geen recht op ouderschaps- of zorgverlof en loopt het kind allerlei financiële voordelen mis.

Neem het meeroudergezin van Steven, Frank, Marianne en Gabriella met hun zoon Quinten (1). Hun zoontje is even vaak bij de vaders en de moeders. “Hij ziet ons allemaal als zijn papa’s en mama’s, noemt ons ook zo”, zegt Steven deze maand in Ouders van Nu. Maar volgens de wet zijn alleen Gabriella en Steven de ouders.

Gelijke ouders gelijke rechten

Klik op de afbeelding voor een korte video over  meeroudergezinnen

Erkenning

Patricia van den Broek, hoofdredacteur Ouders van Nu a.i.: “Ouders van Nu is er voor alle ouders en alle soorten gezinnen. Het feit dat regenbooggezinnen van de overheid zo weinig erkenning krijgen, vinden wij achterhaald. Dat gebrek aan erkenning is misschien wel het belangrijkste pijnpunt. Vooral vanuit het perspectief van de kinderen. Volgens hen zijn alle ouders hun papa’s en mama’s. De wet ziet dat anders. We roepen daarom iedereen op om onze handtekeningenactie te steunen en daarmee – samen met ons – een signaal af te geven dat dit in de wet snel en goed geregeld moet worden.”

Hoogste tijd

COC Nederland en Stichting Meer dan Gewenst steunen de actie. Harde cijfers zijn er (nog) niet, maar zij zien dat het aantal regenbooggezinnen snel groeit.  COC-voorzitter Tanja Ineke: “Het is nu echt tijd dat kinderen met drie of vier ouders dezelfde rechten krijgen als kinderen die opgroeien bij één of twee ouders. Zaken als zorg, school, erfenis, studiekosten, alimentatie en reizen moeten ook voor hen goed geregeld zijn.”

Sara Coster van Stichting Meer dan Gewenst: “Het is de hoogste tijd om de juridische mogelijkheden aan te passen aan de huidige maatschappelijke situatie en te zorgen dat het kind niet alleen feitelijk, maar ook wettelijk door deze drie of vier ouders kan worden verzorgd.”

Zet vandaag nog jouw handtekening en steun deze actie. Volg de campagne via oudersvannu.nl en COC.nl.

Met de handtekeningenactie willen de organisaties minister Van der Steur (Justitie), de Tweede Kamer en de Staatscommissie Herijking Ouderschap aanmoedigen om snel met een goede regeling voor meerouderschap te komen.

De nieuwe Ouders van NU, die helemaal in het teken staat van meeroudergezinnen, ligt vanaf 9 augustus in de winkel.

[Bron/beeld: Ouders van NU/COC/Meer dan Gewenst]