Terug naar overzicht

Tanja Ineke neemt afscheid als voorzitter COC Nederland

Tanja Ineke neemt op zaterdag 24 november na zes jaar afscheid als voorzitter van COC Nederland. Ze was één van de langst zittende voorzitters van het COC. Het COC is Tanja bijzonder dankbaar voor haar tomeloze inzet voor LHBTI-emancipatie en het COC.

“We gaan Tanja’s tomeloze en onvoorwaardelijke inzet, haar enthousiasme en warme persoonlijkheid missen”, reageert directeur Koen van Dijk. “Mede dankzij Tanja staat er vandaag een sterk COC dat mooie resultaten boekt.”

Tanja Ineke trad aan op 29 september 2012. Tijdens Tanja’s bestuurstermijn kwamen er GSA’s op bijna alle middelbare scholen in Nederland, sloot het COC een Regenboog Stembusakkoord met beloften van acht politieke partijen over LHBTI-emancipatie, en ondersteunt de organisatie LHBTI’s in meer dan vijfendertig landen wereldwijd.

Lesbische moeders kunnen hun ouderschap sinds april 2014 eenvoudig regelen op het gemeentehuis en hoeven hun kinderen niet meer te adopteren. Dankzij de door COC en TNN bevochten transgenderwet kunnen transgender personen sinds juli 2014 relatief eenvoudig hun geslachtsregistratie laten wijzigen.

Op 22 november 2016 bracht Koning Willem-Alexander een bezoek aan het COC, de eerste keer ter wereld dat een gekroond staatshoofd een officieel bezoek bracht aan de LHBTI-gemeenschap. Op 14 november 2017 bezocht Koningin Máxima COC’s GSA Netwerk.

Tanja was zes jaar voorzitter van COC Nederland en vervulde daarmee het maximum van drie bestuurstermijnen van twee jaar. Ze was de langst zittende bestuursvoorzitter na oprichter Niek Engelschman en zijn opvolger Benno Premsela.

Het COC-voorzitterschap is een vrijwilligersfunctie; Tanja vervulde het voorzitterschap naast een bestuursfunctie bij een zorgorganisatie.

Hans Stokebrand neemt afscheid als penningmeester

Op 24 november neemt ook Hans Stokebrand afscheid als penningmeester van COC Nederland. Hij zag de afgelopen zes jaar toe op de financiën en vervulde net als Tanja het maximum van drie bestuurstermijnen. Ook aan Hans is COC Nederland veel dank verschuldigd.

De Algemene Vergadering van COC verenigingen kiest op 24 november een nieuwe voorzitter en penningmeester.

[Bron: COC NL – Foto Tanja Ineke door Ibrahim Farah voor COC NL – Foto Hans Stokebrand door Bas Jongeleen voor COC NL]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?