Terug naar overzicht

Tentoonstelling Transmission in Amsterdam Museum

Vanaf 17 oktober 2015 tot en met 13 maart 2016 is in het Amsterdam Museum een tentoonstelling met en over transgenders te zien: Transmission. Het museum werkte nauw samen met de transgemeenschap in de stad om te laten zien wat er speelt in de community. De expositie bestaat uit portretten, persoonlijke bezittingen en een audiotour waarin transgenders zelf aan het woord komen.

Door uitvoerig met de transgemeenschap te spreken, hoopt het Amsterdam Museum dat de zeer uiteenlopende ervaringen en visies rondom het thema zoveel mogelijk tot hun recht komen.

De titel Transmission is de keuze van Miep (1949). Zij vormt het middelpunt van een fototentoonstelling van Koos Breukel en Milette Raats. De fotografen volgden haar vanaf het jaar dat zij aan het transgenderprogramma bij het VUmc begon. Wat Miep wil uitdragen? Moed om te leven, maar ook: “Ik ben geen transgender, ik ben vrouw.”

Voor Miep is Transmission een aanduiding voor een ongedefinieerd schemergebied, van dat wat niet vast omlijnd is, een overgang. Een dergelijk schemergebied is herkenbaar voor veel mensen uit de transgendergemeenschap.

Transmission - Amsterdam Museum

In de tentoonstelling komen daarom naast Miep nog vele anderen aan het woord. In een audiotour vertellen zij hun ervaringen bij persoonlijke objecten. Daaronder BeyonG Veldkamp van COC’s TransUnited, die haar ervaringen deelt bij de hormoontabletten die ze inmiddels gebruikt. Anderen hebben voorwerpen ingebracht, zoals een bontjas, een kleuterjurk of een transtrotsvlag. Ze vertellen allen over gender, erkenning, verlangen en trots.

Zelf bijdragen en meepraten

De komende maanden is het voor iedereen mogelijk om zelf een bijdrage te leveren aan de tentoonstelling Transmission. Bezoekers worden uitgenodigd om hun persoonlijke vragen, verhalen en voorwerpen te delen met en in het museum. Een selectie van de ingestuurde voorwerpen en verhalen wordt half januari aan de tentoonstelling toegevoegd.

Van 23 oktober 2015 tot en met 11 maart 2016 is er elke vrijdag (met uitzondering va 1 januari) van 14.00 tot 15.00 uur de mogelijkheid met (ervarings)deskundigen in gesprek te gaan over het thema transgender. Ze zijn benieuwd naar jouw mening en persoonlijk verhaal. Kom naar het museum, stel je vragen en deel je eigen ervaringen!

Daarna wordt de documentaire TransAnders getoond. In die film, winnaar van beste korte film op het TranScreen Film Festival 2015, komen verschillende Amsterdamse transgenders en crossdressers van middelbare leeftijd aan het woord.

Ontmoet Amsterdam

Amsterdam Museum LOGOTransmission is de eerste in een reeks programma’s waarbij het Amsterdam Museum een platform biedt aan Amsterdammers die de stad maken tot wat zij is, maar die (nog) niet vaak in musea te zien en horen zijn.

Het museum werkt voor deze Stadsgesprekken onder de naam ‘Ontmoet Amsterdam’ nauw samen met de Amsterdammers om wie het gaat: zij worden uitgenodigd om zelf hun verhaal te vertellen aan een groot publiek en mee te denken over de juiste vorm en toon.

De Stadsgesprekken tjidens Transmission zijn tot stand gekomen in samenwerking met Stichting TransAmsterdam, COC’s TransUnited, T&T Amsterdam, ver. Genderdiversiteit en vele anderen.

TRANSMISSION – tentoonstelling in Amsterdam Museum – Kalverstraat 92 te Amsterdam – van vrijdag 17 oktober t/m zondag 13 maart 2016 – dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Amsterdam Museum - genderneutraal toilet - oktober 2015 KLEIN

Als onderdeel van de tentoonstelling Transmission zij er nu ook genderneutrale toiletten in het Amsterdam Museum.

[Bron: Amsterdam Museum – Foto Miep: Milette Raats]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!