Terug naar overzicht

Tien mannen opgepakt in Tanzania

In Tanzania zijn de afgelopen dagen tien mannen opgepakt die worden ‘verdacht van homoseksualiteit’. De arrestaties volgen op de uitspraken van een regionaal politicus die op 1 november opriep tot een klopjacht tegen homoseksuelen. Het COC onderhoudt nauw contact met Tanzaniaanse LHBTI-organisaties en ondersteunt hen waar mogelijk.

‘Het is een walgelijke ontwikkeling en een grove mensenrechtenschending’ zegt COC-voorzitter Tanja Ineke over de arrestaties. ‘Ons hart gaat uit naar onze Tanzaniaanse vrienden en we ondersteunen hen waar mogelijk.’

Het COC onderhoudt nauw contact met Tanzaniaanse LHBTI-organisaties. Samen met overheden en andere mensenrechtenorganisaties helpt het COC lokale organisaties bij het voorzien in (juridische) ondersteuning voor de mannen die gevangen zitten en bij het in veiligheid brengen van andere Tanzaniaanse LHBTI’s die het risico lopen om te worden opgepakt.

Indien de Tanzaniaanse LHBTI-beweging daar om vraagt, zal het COC ook andere vormen van ondersteuning aanbieden, zoals publieksacties in Nederland. Daaraan heeft de Tanzaniaanse beweging op dit moment (nog) geen behoefte.

De Europese Unie riep afgelopen weekend haar EU-ambassadeur voor Tanzania, de Nederlander Roeland van de Geer, terug naar Brussel. De verslechterende mensenrechtensituatie in het Oost-Afrikaanse land lijkt daarvoor de aanleiding.

De tien mannen zouden zijn opgepakt tijdens feest op het strand van het Tanzaniaanse eiland Zanzibar. Volgens de politie zaten de mannen daar als paartjes bij elkaar, ‘twee aan twee’, tijdens een homoseksuele ‘huwelijksceremonie’. De mannen worden zonder een formele aanklacht vastgehouden in een politiebureau op Zanzibar.

De arrestaties lijken het gevolg van de oproep van de gouverneur Paul Makonda van de Tanzaniaanse miljoenenstad Dar es Salaam. Makonda riep op 1 november op tot een klopjacht tegen LHBTI’s. De Tanzaniaanse regering nam pas op zondag 4 november afstand van die oproep. Het heeft de arrestaties van de tien mannen niet kunnen voorkomen.

 

Foto Gouverneur Paul Makonda: Instagram