Terug naar overzicht

TNN, NNID en COC eisen alsnog paspoort zonder geslachtsregistratie

LHBTI-belangenorganisaties TNN, NNID en COC eisen dat staatssecretaris Raymond Knops (BZK, CDA) en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) alsnog komen met paspoorten zonder geslachtsregistratie voor een ieder die daaraan behoefte heeft. Knops informeerde de Tweede Kamer op maandag 21 januari dat het kabinet afziet van het voornemen om dit te regelen.

Knops zegde in oktober toe om het paspoort zonder geslachtsregistratie (met een ‘X’ op de plek van de geslachtsaanduiding) wettelijk mogelijk te maken. Dat gebeurde na een rechterlijke uitspraak en op aandringen van NNID, TNN en COC. Knops en Dekker vinden dat nu ‘prematuur’ en willen eerst internationale ontwikkelingen afwachten.

COC, TNN en NNID zijn boos over het besluit van Knops en Dekker. Ze roepen de partijen die COC’s Regenboog Stembusakkoord tekenden op om het kabinet op andere gedachten te brengen. Samen zijn deze partijen goed voor bijna 100 Kamerzetels, onder meer van coalitiepartijen VVD en D66.

UPDATE – 22 januari 2019 – D66-Kamerleden Vera Bergkamp en Monica den Boer hebben staatssecreratis Knops schriftelijke vervolgvragen gesteld vanwege zijn besluit om af te zien van een wettelijke regeling voor het paspoort zonder geslachtsregistratie. GroenLinks heeft aangekondigd daarover een Kamerdebat aan te vragen.

‘Onacceptabel’

“Het is onacceptabel dat het kabinet een rechterlijke uitspraak, het regeerakkoord en COC’s Regenboog Stembusakkoord naast zich neerlegt”, aldus de belangenorganisaties. “Knops en Dekker laten mensen die behoefte hebben aan een paspoort zonder geslachtsregistratie in de kou staan.”

“Waar is ‘Nederland gidsland’ gebleven?”, vragen NNID, COC en TNN zich af. “Als we ook bij de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht de internationale ontwikkelingen hadden afgewacht, dan was dat er misschien wel nooit gekomen.”

In landen als Malta en Nieuw-Zeeland bestaat het paspoort zonder geslachtsregistratie overigens al.

COC, TNN en NNID pleiten er lang voor dat iedere Nederlander die daar behoefte aan heeft, de geslachtsregistratie in het paspoort kan laten doorhalen met een ‘X’. Beperken van geslachtsregistratie werd genomen in COC’s Regenboog Stembusakkoord en het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Het kwam in een stroomversnelling toen de Rechtbank Roermond de wetgever op 28 mei 2018 opdroeg om wetgeving te maken. Dat gebeurde in de zaak van Leonne Zeegers die een ‘X’ in het paspoort wilde en door de rechter in het gelijk werd gesteld. Leonne kreeg haar paspoort op 19 oktober 2018.

Volgens NNID, TNN en COC is schrappen van de geslachtsaanduiding onder meer van belang voor intersekse personen, voor personen die zich niet thuis voelen in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’ en voor iedereen die vindt dat de overheid niet aangaat ‘wat er in je ondergoed zit’. Circa 4 procent van de Nederlanders voelt zich niet thuis in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’.

[Bron: COC NL-TNN-NNID – Foto staatssecretaris Knops: Rijksoverheid.nl]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?