Terug naar overzicht

Toegankelijke gids voor transgender personen met een beperking

Op vrijdag 1 november wordt een toegankelijke gids gelanceerd voor transgender personen met een verstandelijke beperking. De gids is een initiatief van Transvisie, COC’s Zonder Stempel en Transgender Netwerk Nederland (TNN).

Ook onder mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb-personen) zijn er transgender personen. Voor deze groep ontwikkelden Transvisie, COC’s Zonder Stempel en TNN een toegankelijke gids. Daarin wordt transgender-zijn en de stappen in een eventuele transitie in eenvoudige taal uitgelegd. De gids is een bedoeld voor lvb-personen die hun genderidentiteit willen onderzoeken en/of die in transitie willen gaan. Ook helpt de gids zorgprofessionals die de lvb-personen in zo’n proces willen ondersteunen.

Unieke samenwerking

Tot op heden was hierover geen speciaal informatiemateriaal beschikbaar. De nieuwe gids behandelt de complexe materie rondom transgender-zijn en in transitie gaan in toegankelijke taal en met behulp van illustraties. Wat is het verschil tussen gender en geslacht? Hoe vertel je aan je omgeving dat je trans bent? Wat gebeurt er met je lichaam als je hormonen gebruikt? Deze en veel meer vragen komen aan bod.

De gids is een samenwerking van de belangenorganisaties Transvisie, COC’s Zonder Stempel en TNN en is gebaseerd op een Engelstalige versie die in het Verenigd Koninkrijk is ontwikkeld door Achieve together en Change. De gids werd ontwikkeld samen met mensen met een verstandelijke beperking en professionals.

Lancering

De lancering van de gids vindt plaats tijdens het landelijk LHBTI & lvb symposium op 1 november a.s. in de OBA in Amsterdam. Daarna is de gids als PDF kosteloos beschikbaar via de websites van TNN, Transvisie, COC Nederland – zie daarvoor onze pagina Publicaties. Papieren exemplaren worden toegestuurd tegen betaling van administratie- en verzendkosten en kunnen besteld worden via Transgendernetwerk.nl/publicaties/trans-en-lvb.

Voor mensen die niet bij het symposium aanwezig kunnen zijn zal Elio Heres live verslag doen via de Instagram-pagina van Kenniscentrum Gehandicaptensector.

[Bron/Illustratie: COC’s Zonder Stempel, TNN & Transvisie]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?