Terug naar overzicht

Transgender Gedenkdag 2017 in Zwolle

Maandag 20 november is het Transgender Gedenkdag. Op deze dag wordt wereldwijd stil gestaan bij transgender personen die de afgelopen 12 maanden door geweld om het leven zijn gekomen. Een realiteit waar helaas ook Nederland nog altijd niet aan ontkomt. De nationale gedenkdag vindt dit jaar in Zwolle plaats.

Transgender Europe houdt met het Trans Murder Monitoring Project bij welke transgender personen wereldwijd door geweld om het leven zijn gekomen. De afgelopen jaren betrof het telkens enkele honderden trans personen. Eind september werd transvrouw Bianca in Arnhem op brute wijze vermoord. In Zwolle en overal in de wereld zal daarom op 20 november ook bij haar dood stilgestaan worden.

De herdenking in Zwolle vindt plaats in de Consistorie van de Grote Kerk, Grote Markt 18.

Het programma van de gedenkdag:

  • 15.50 uur: inloop
  • 16.15 uur: start officiële herdenking
  • 16.20 uur: toespraken o.a. van TNN, COC Zwolle en wethouder Eefke Meijerink
  • 16.50 uur: muzikaal intermezzo door Blent
  • 17.00 uur: voorlezen namen van slachtoffers
  • 17.20 uur: start wandeling naar stiltecentrum en gelegenheid kaars te branden voor slachtoffers – aansluitend is er een korte herdenking door de stadspastor van Zwolle
  • 18.00 uur: einde herdenking, gelegenheid om in Stadscafé Blij (Grote Markt 13A) gezamenlijk na te praten met een drankje.

Amsterdam

Naast de Nationale Transgender Gedenkdag in Zwolle, is er op 20 november ook de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst in Amsterdam bij het Homomonument – aanvang 19.00 uur. Meer informatie over deze bijeenkomst vindt je HIER.

Verklaring van Dordrecht

Voorafgaand aan de Nationale Transgender Gedenkdag zal de wethouder namens de gemeente Zwolle de Verklaring van Dordrecht ondertekenen. Daarmee verklaart de gemeente zich in te gaan zetten voor een transgendervriendelijke werkvloer binnen de gemeentelijke organisatie. Iedereen is welkom hierbij ook aanwezig te zijn in de Grote Kerk om 15.30 uur.

[Bron: TNN – Illustratie: CC-George Larcher]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!