Terug naar overzicht

#TransgenderDayOfVisibility

Wie is Sherry Jae?

Ik ben Sherry Jae Ebere, een bi-culturele transvrouw met
een lichamelijke beperking, geboren in Nigeria (Biafra). In het dagelijks leven
ben ik vrijwilliger bij Trans United Europe en Trainer toegankelijkheid Bus
& Tram bij het GVB. Ik heb in het bedrijfsleven goed geld verdiend. Maar
mijn werk gaf mij op gegeven moment geen voldoening meer. Ik wilde graag mijn
kennis en vaardigheden voor de mijn community gebruiken, de transgender
gemeenschap. Mijn rol als coördinator heeft veel raakvlakken met wat ik in het
verleden heb gedaan.

Bij Trans United Europe ben ik coördinator in Nederland. We hebben sinds 1 september 2019 een SafeSpace, het T-Huis, zo heet onze SafeSpace) in Amsterdam tot onze beschikking. Ik ben beheerder van dit pand en dat betekend best veel. Alle communicatie gaat via mij (per email en telefoon). Denk aan agendabeheer van onze evenementen, zorgen dat de voorraad en de staat van het pand in orde is, maar ook vaak bezoekers ontvangen. We hebben een tweedehandskledingbank voor transmensen, maar ons paradepaardje is de Trans Led Kliniek die we elke 3e zondag van de maand draaien. Cliënten kunnen deze kliniek bezoeken op afspraak. Ook deze agenda beheer ik, dus ik hou bij welke cliënten er komen die 3e zondag van de maand. Onze Kliniek wordt volledig gerund door transmensen. Ook hebben we hebben inloopsprekuren van de Politie (Roze in Blauw), een Jurist, Psychosociale ondersteuning, diverse Coaches, taallessen en elke week een Nederlandse taal/kook workshop. Ik ben vaak aanwezig omdat het erg relaxt is. Dat is ook de opzet van het T-Huis. Transmensen moeten zich bij ons onvoorwaardelijk veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. En natuurlijk zijn er basale regels waar men zich aan moet houden. De gemeenschap van Trans United Europe bestaat voornamelijk uit Transsekswerkers, Transmigranten en Transmensen met HIV maar iedereen binnen de transgender gemeenschap is bij ons welkom.

Hoe kom je deze tijd in verband met de #Coronacrisis door?

De Coronacrisis heeft mij toch behoorlijk in z’n greep en
ik voel me soms best geïsoleerd. Ik hou van face-to-face contact en mis
bepaalde events en mensen. Wat het verzacht is de wetenschap dat ik niet de
enige ben. Sterker nog, ik heb een huis met alles erop en eraan. Ik kan contact
maken met mensen als ik dat wil via bekende communicatiemiddelen als de
telefoon, Facebook, WhatsApp en noem maar op. Velen uit de onze gemeenschap
hebben deze luxe niet. Dan dringt het besef tot me door dat ik het lang niet zo
slecht heb en dat ik erg bevoorrecht ben. De enige contacten die ik nu heb zijn
zakelijk en met een paar hele goede vriendinnen. Het T-Huis is nu voor alle
activiteiten gesloten tot nader order. Dat is voor sommige mensen uit de gemeenschap
een groot gemis omdat hier de contacten met elkaar vaak plaatsvinden. Het enige
wat we kunnen doen is hopen dat we weer zo spoedig mogelijk open mogen. Sommigen
mensen uit onze gemeenschap hebben geen toegang tot een telefoon of laptop, daarom
is het in contact blijven met elkaar via andere wegen niet altijd mogelijk. Deze kwetsbare groep kan om die
reden snel in een sociaal isolement terechtkomen. Wat betreft de consulten bij
onze arts van de Trans Led Kliniek, die zijn nu voornamelijk telefonisch en per
e-mail.

Ik zie deze Coronapandemie als een reset. Oorlogstijd zonder geweld maar wel met slachtoffers. Onze maatschappij is erg aan het verharden. In deze crisistijd zoeken we elkaar op met liefde en begrip. De Coronacrisis laat gelukkig bij veel mensen zien dat welzijn belangrijker is dan welvaart. Toch denkt niet iedereen daar zo over. Bepaalde economen en leiders in het buitenland vinden toch dat de economie boven het welzijn van de bevolking gesteld moet worden. Ik hoop echt dat wij daar bespaard van blijven. Toch hoor ik hier en daar in Nederland ook deze geluiden. Tot slot zou ik willen zeggen: “Weet ook nu dat we er voor je zijn. Je kan altijd onze facebookpagina Trans United Europe/Trans BPOC European network bezoeken en eventueel liken, dan blijf je op de hoogte van onze activiteiten en berichtgevingen. Op deze pagina vind je ook onze contactgegevens.”