Terug naar overzicht

Turkije veroordeeld voor foltering en discriminatie homoseksuele gevangene

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft Turkije veroordeeld voor foltering, onmenselijke behandeling en discriminatie van een homoseksuele gevangene. Het Europese Hof is bovendien van oordeel dat de seksuele gerichtheid van de gevangene de enige reden was om hem zo slecht te behandelen.

how to get your ex girlfriend back

Een jonge Turkse homo (in het vonnis anoniem aangeduid als ‘X’) werd in 2008 veroordeelt tot een gevangenisstraf van tien jaar voor zaken zoals kredietkaartfraude en valsheid in geschrifte. Hij werd opgesloten in de gevangenis van Buca (Izmir), waar hij terecht kwam in een cel met heteroseksuele gevangenen die hem mishandelden. De jonge homo vroeg om overgeplaatst te worden naar een andere cel. Dat gebeurde, maar de jonge homo kwam terecht in een kleine, vuile, slecht verlichte isoleercel vol met ratten. In die cel, waarin hij acht maanden opgesloten bleef, mocht hij slechts één keer per maand zijn cel verlaten voor een gesprek met zijn advocaat. Daarna kwam de jonge homo een tijdje in de psychiatrische afdeling terecht om vervolgens weer in de isoleercel geplaatst te worden, nu samen met een andere homo. Door een cipier werden beide gevangenen constant beledigd en mishandeld. Aan de lijden

learn how to use ipad

sweg van de jonge homo kwam pas een einde toen hij in 2010 werd overgeplaatst naar een andere gevangenis.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft Turkije veroordeelt omdat er sprake is van een schending van artikel 3 (verbod op foltering en onmenselijke behandeling) en artikel 14 (verbod op discriminatie) van het Europese Handvest voor de Rechten van de Mens. Het Europese Hof is bovendien tot het oordeel gekomen dat de seksuele gerichtheid van de gevangene de enige reden was om hem in een isoleercel onder te brengen en zo slecht te behandelen.

De jonge homo krijgt een schadevergoeding van € 18.000,- en een vergoeding van €  4.000,- voor zijn proceskosten.

Het vonnis (ECHR 370/2012) dat op dinsdag 9 oktober jl. bekend gemaakt is, is overigens nog niet definitief – er volgt nu een periode van drie maanden waarin Turkije in hoger beroep kan gaan bij de Grand Chamber van het Europese Hof.

[Bron: Europese Hof voor de Rechten van de Mens – foto: © Council of Europe Credits]

zp8497586rq
zp8497586rq