Terug naar overzicht

TV-verslag Canal Parade scoort 645.000 kijkers

Daarnaast stemde de kijker ‘massaal’ af het live-verslag op internet, met ruim 32.000 bezoekers. Uitzending Gemist trok ook nog eens 84.000 kijkers.

Op moment van uitzending wist slechts één tv-station meer kijkers te boeien, namelijk Nederland 1 met een herhaling van Schone Schijn_. Daar keken 722 duizend mensen naar.

Direct na het verslag van de Gay Pride werd op Nederland 3 de homofilm _Brokeback Mountain door 285.000 kijkers (madl: 6.4%) bekeken.

Geslaagd weekend

‘We blikken met trots terug op een geslaagd weekend en kijken graag vooruit op de samenwerking volgend jaar’, zegt AVRO-algemeen directeur Willemijn Maas. ‘De AVRO als omroep is ruimdenkend en stimuleert met haar programma’s de vrijheid in de samenleving. Een grotere acceptatie van homoseksuelen in de maatschappij past goed in onze missie’.

De AVRO en COC testen sinds afgelopen maandag hoe tolerant – hoe ‘straight’ – Nederland is tegenover holebi’s en transgenders. Inmiddels hebben ruim 15.000 mensen de vragenlijst op straight.avro.nl en coc.nl ingevuld.

‘Behalve dat de Gay Pride opnieuw een geweldig feest was, zijn we er met de Hoe Straight ben jij?-test van AVRO en COC in geslaagd om Nederland weer even aan het denken te zetten over hoe tolerant we eigenlijk zijn’, zegt voorzitter Vera Bergkamp van COC Nederland.

De testresultaten zijn afgelopen zaterdag aan de orde gekomen in het AVRO-programma Amsterdam Gay Pride – Canal Parade waarin Cornald Maas en Abdellah Dami verslag hebben gedaan van de mooiste momenten van de Pride.

Cornald Maas kijkt ook tevreden terug op de tv-uitzending van de Canal Parade. In een tweet daarover neemt hij ook al een voorschot op volgend jaar: _Al met al: fraai verdraagzaam feest te mokum. En avro verdient -nu nek zo ferm werd uitgestoken- nieuwe kans op verslag gaypride 2011_.

Zichtbaarheid

Frank van Dalen van Stichting ProGay, de organisator van de Gay Pride, liet eerder weten erg blij te zijn met het feit dat de Canal Parade dit jaar zo uitvoerig te zien is op de publieke televisie.

‘Voor het eerst kon heel Nederland kennis nemen van de verhalen die achter de boten zitten’, zegt Van Dalen. ‘Deze zichtbaarheid zorgt voor meer begrip. Want onbekend maakt onbemind. Nederland heeft de diversiteit van de homogemeenschap kunnen zien. Naast het feest dat wordt gevierd, moet ook de de emancipatiestrijd worden gevoerd. De Amsterdam Gay Pride 2010 heeft laten zien dat vieren en strijden voor meer sociale acceptatie uitstekend hand in hand gaan’.