De Tweede Kamer debatteert dinsdagavond over een wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven (Justitie) dat het voor transgenders eenvoudiger maakt om hun geslachtsregistratie te wijzigen. COC Nederland en Transgender Netwerk Nederland (TNN) pleitten al lang voor een dergelijk wetsvoorstel.
Momenteel moeten transgenders nog naar de rechter voor een wijziging van de geslachtsregistratie in bijvoorbeeld hun paspoort. Eén van de eisen is dat men zich eerst onherstelbaar onvruchtbaar laat maken. Over die eis is Nederland o.m. op de vingers getikt door de Raad van Europa, omdat het een schending vormt van de integriteit van het lichaam. Vanwege de ingrijpende procedure leven veel transgenders jarenlang in een ander geslacht dan in hun paspoort staat.
Wanneer de Kamer het wetsvoorstel aanneemt, kunnen transgenders hun geslachtsregistratie eenvoudig laten wijzigen bij de burgerlijke stand. Daarvoor is nog wel een zogenaamde ‘deskundigenverklaring’ nodig, waarin bevestigd wordt dat de persoon een duurzame overtuiging heeft tot het ander geslacht te behoren.
In een brief aan de Tweede Kamer van 22 maart jl. juicht het COC het wetsvoorstel toe en pleit de organisatie er voor een snelle in werkingtreding. Met TNN zet het COC zich al sinds 2008 voor de wijziging in.
Het COC is kritisch over de zogenaamde deskundigenverklaring die straks vereist is voor de wijziging van de geslachtsregistratie. De belangenorganisatie vindt het een onnodige beperking van het recht op zelfbeschikking van transgenders. De deskundigenverklaring kan volgens staatssecretaris Teeven bovendien alleen worden afgegeven door artsen. Het COC pleit er voor dat de kring van deskundigen vergroot wordt tot o.m. maatschappelijk werkers. Het COC stelt voor om de nieuwe wet binnen drie jaar te evalueren en dan te bezien of een deskundigenverklaring wel nodig is. In Argentinië en Portugal is geen deskundigenverklaring vereist voor de geslachtswijzigingsprocedure.
Ook pleit het COC er voor dat al op jonge leeftijd (evt. met toestemming van hun ouders) hun geslachtsregistratie kunnen laten wijzigen. Volgens het wetsvoorstel mag dat vanaf 16 jaar, het COC pleit voor 12 jaar. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) realiseert de helft van de transgenders zich al voor het 10de levensjaar dat ze tot het andere geslacht behoren.
Tenslotte pleit het COC er voor om mensen niet langer te verplichten zich als man of vrouw bij de overheid te laten registreren. Dat is van belang voor ca. 22 procent van de transgenders die zich man noch vrouw voelt. In Australië en Nieuw-Zeeland is de verplichting al opgeheven. Staatssecretaris Teeven beloofde het COC onlangs deze kwestie te op korte termijn te gaan onderzoeken.
Het COC doet dinsdagavond live verslag van het debat op Facebook. Aanvang debat ca. 20.15 uur.
[Bron: COC NL – Illustratie Tweede Kamer: JvL]
Het COC komt op voor LHBT-rechten. Steun jij het COC?