Terug naar overzicht

Uitspraken PvdA-raadslid over Marokkaanse homo’s ‘onbestaanbaar’

Het Bredase PvdA-gemeenteraadslid Jamal Nouhi ridiculiseert op Facebook de kritiek van Human Rights Watch op veroordelingen van homo’s in Marokko. Ook vergelijkt hij homo’s met pedofielen. COC Nederland noemt de uitspraken ‘onbestaanbaar’ en heeft PvdA-voorzitter Hans Spekman en het raadslid om opheldering gevraagd.

“Als Nouhi deze uitspraken daadwerkelijk heeft gedaan, is dat onbestaanbaar”, reageert een woordvoerder van COC Nederland. “Rechten van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s ) zijn mensenrechten. Dat vinden ook de Verenigde Naties. Een lokale cultuur of traditie is nooit een excuus voor mensenrechtenschendingen. Het is bizar dat juist een PvdA-raadslid deze uitspraken doet. De PvdA presenteert zich al jaren als voorvechter van LHBT-rechten.”

UPDATE – donderdagmiddag 10 juli 2014:

In een reactie op de commotie stelt Jamal Nouhi dat hij zijn reactie bewust formuleerde ‘om te choqueren’ en mensen ‘een spiegel voor te houden’. Hij vindt dat er ‘ruimte’ voor moet zijn als een land als Marokko ‘over één van onze westerse waarden compleet anders denkt’.

COC Nederland vindt de reactie van Nouhi volstrekt onvoldoende en roept de PvdA op om maatregelen te nemen. ”Mensenrechten gelden overal en voor iedereen, en dus ook voor lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders in Marokko”, aldus het COC. “Je mag landen nooit ruimte laten om mensenrechten te schenden.

PvdA Breda meldt rond halfzes dat Nouhi uit de fractie is gezet. “De uitspraken van Nouhi staan lijnrecht tegenover het gedachtegoed van de PvdA. Daarom kan de heer Nouhi geen deel meer uitmaken van de fractie.” Het landelijk partijbureau van de PvdA is ook gevraagd een procedure te starten om Nouhi uit de partij te zetten. 

PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman laat weten dat hij blij is dat Nouhi meteen uit de PvdA-fractie is gezet in Breda. “De denigrerende manier waarop hij afgaf op homoseksuelen is fout en past niet bij de sociaaldemocratie”, aldus Spekman in RadioBrasil op Radio 1. Nouhi zal overigens niet onmiddellijk als lid geroyeerd worden. “In een democratische partij kan ik niet zomaar een lid royeren”, zegt Spekman: “Maar als hij niet vrijwillig opstapt als raadslid, gebeurt dat alsnog”.

Jamal Nouhi wil eerst een goed gesprek met het landelijk bestuur van de PvdA voordat hij zijn partijlidmaatschap opzegt. Zijn zetel in de gemeenteraad van Breda wil hij in elk geval behouden. Dat meldt hij vrijdag 11 juli in BredaVandaag.nl.

Zie ook BredaVandaag.nl – Reacties fractievoorzitters op vertrek Jamal Nouhi PvdA

UPDATE – zaterdag 12 juli 2014

Omroep Brabant meldt dat Jamal Nouhi ‘doodmoe’ is na alle commotie vanwege zijn uitspraken. In een nieuwe verklaring laat Nouhi weten ‘enorm geschrokken’ te zijn van de ‘verkeerde wending die de discussie gekregen heeft’.  Over wat Nouhi nu de ‘manke vergelijking’ tussen homoseksualiteit en pedofilie noemt zegt hij dat hij ‘nimmer de intentie gehad’ heeft ‘om hier iemand mee te krenken’. Nouhi ontkent ook een ‘homohater’ te zijn, zoals mensen in reacties op zijn uitlatingen zeggen. “Dat is echt niet waar. Ik heb homoseksuele vrienden waarbij ik over de vloer kom. Ik heb mijn uitspraken anders bedoeld en maak me juist zorgen over de mensenrechten in Marokko. Ik heb geen mensen willen beledigen en heb daarvoor mijn excuses aangeboden.” Nouhi stelt tenslotte ook: “De homogemeenschap draag ik een warm hart toe en ik neem daarom mijn woorden terug.”

UPDATE – maandag 14 juli 2014

Voor de PvdA-fractie in Breda komen de excuses te laat, meldt BredaVandaag.nl. “Voor ons is het een beetje mosterd na de maaltijd”, zegt fractievoorzitter Henk van der Velde. “De schade is al aangericht. Richting de homogemeenschap en aan de PvdA.” 

Omroep Brabant meldt dat Nouhi zijn PvdA-lidmaatschap opgeeft. “Ik ben klaar met de PvdA”, laat Nouhi weten. “Je verlaat natuurlijk niet zomaar een partij waar je jaren voor hebt ingezet en mee verbonden voelde. Zoiets heeft bedenktijd nodig”, aldus Nouhi, die zegt ook geen behoefte meer te hebben aan een gesprek met de landelijke partijleiding. Hij vindt dat er geen ruimte was voor overleg, maar wel voor een oordeel. “Er is op basis van een bericht, meteen een aanval ingezet en stelling genomen zonder fatsoenlijk naar mij te luisteren.” Nouhi vindt dat de PvdA niet in staat is ‘mee te kunnen bewegen met de dynamiek van de huidige samenleving’. Volgens Nouhi laat de partij zich ‘leiden door de waan van de dag’. “De partij is vergane glorie”, concludeert hij daarom. 

Voorafgaande

In een Facebookbericht en op de Marokkaanse nieuwssite Bladna.nl reageerde Nouhi op kritiek van Human Rights Watch (HRW) op de mensenrechtensituatie voor homo’s in Marokko. In dat land werden onlangs 6 mannen veroordeeld voor homoseksuele handelingen.

Tweets Jamal Nouhi over veroordeling homo's Marokko - 10 juli 2014 B

De kritiek van Human Rights Watch werd door Nouhi gekenschetst als het ‘bevorderen van alles wat abnormaal is tot het normaal wordt, het bekladden van traditionele waarden’. Ook vergelijkt hij homo’s met pedofielen.

In zijn berichten schreef Nouhi onder meer: ‘Altijd maar dat vingertje. Dit zijn interne aangelegenheden’ en ‘er zijn echt grenzen aan bemoeienis van dit soort NGO’s met binnenlandse beleid, de rek is er echt uit’. Hij noemde dit ‘continue buitenlandse bemoeienis met de staatsgodsdienst’ van ‘een land waar mijn roots liggen’.

De PvdA-Breda laat vrij snel na het bekend worden van de uitlatingen van Nouhi via een tweet weten afstand te nemen van de uitlatingen van Nouhi. Fractievoorzitter Henk van der Velde noemde de uitspraken ‘schokkend en niet passen bij de PvdA’ en heeft Nouhi daarom het matje geroepen en in de loop van donderdagmiddag een gesprek gehad – voor de uitkomst hiervan, zie hierboven de updates.

Ahmed Marcouch - tweet over uitspraken Jamal Nouhi - 10 juli 2014

Ook PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch laat al snel via twitter zijn ongenoegen blijken over de uitlatingen van zijn partijgenoot.

[Bron: COC NL, HRW, Bladna.nlOmroep Brabant, NOS, PvdA Breda, Breda Vandaag]

Zie ook:

– Homorechten in Marokko: een les voor Jamal Nouhi – opinieartikel van Sidney Smeets in ThePostOnline.nl

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!