Terug naar overzicht

Uitspraken Van der Gijp tonen noodzaak Actieplan Homo-acceptatie Voetbal aan

De uitspraken van René van der Gijp over homoseksualiteit en voetbal tonen volgens COC Nederland de noodzaak aan van het KNVB-actieplan ter bevordering van de homo-acceptatie in het voetbal. ‘Van der Gijp geeft met zijn flauwe grappen een goed beeld van wat nog té vaak de voetbalhumor is op de velden en in de kantines, maar eigenlijk zet hij vooral zichzelf voor schut”, constateert COC-voorzitter Tanja Ineke.

In het RTL-programma Voetbal International zegt oud-profvoetballer René van der Gijp dat voetbal geen sport is voor homo’s. “Homo’s vallen op een gegeven moment af”, zegt Van der Gijp. “Als je homo bent, dan ben je op je 14de wel klaar met voetbal. Dan ga je gewoon in een kapperszaak werken”. Van der Gijp maakte zijn opmerkingen vanwege het meevaren van de KNVB in de Canal Parade afgelopen zaterdag.

 

Het COC vindt dat het voetbalprogramma zichzelf te kijk heeft gezet met de uitspraken die Van der Gijp over homo’s deed. “Het is typisch voetbalhumor die daar over tafel gaat, maar tussendoor hoor je een vlijmscherpe analyse over de situatie van homo’s in het voetbal”, reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. “De sfeer aan de tafel in het programma is helaas ook vaak de sfeer die op het voetbalveld en in de kleedkamer heerst. Een hele nare, zelfs bedreigende omgeving. Het erge is ook dat er vaak niemand is binnen zo’n club die zegt: houd er eens mee op. Dat is wat de KNVB onder meer met de inzet van een boot tijdens de Canal Parade probeert te bereiken. Gelukkig zijn er ook andere rolmodellen in het voetbal, behalve de mannen van Voetbal International.”

De COC-voorzitter wijst op profvoetballers als Robbie Rogers en Anton Hysén die recent uit de kast gekomen zijn. “Die bewijzen dat Ven der Gijp niet weet waar hij het over heeft, maar zijn uitspraken tonen wel de noodzaak aan van het KNVB-actieplan om het voetbal toegankelijk voor iedereen te maken. Want met types als Van der Gijp is dat nog lang niet vanzelfsprekend”.

Een KNVB-woordvoerder laat weten verbaast te zijn over de ‘onzinnige uitspraken’ van Van der Gijp. “Het is duidelijk hoe de KNVB erover denkt, we hebben vorige week immers een helder statement gemaakt.”

De John Blankenstein Foundation vindt de uitspraken van Van der Gijp – en de bijval van Johan Derksen – onvoorstelbaar. „Ik stel hen medeverantwoordelijk voor de vele homoseksuele jongeren die bang zijn afgewezen te worden en zelfmoord overwegen”, zegt een woordvoerster van de organisatie die zich inzet voor de bevordering van homo-acceptatie in de sport. De JBF vindt de uitspraken van Van der Gijp ook kwalijk. „Je bent 14 en homo en dan krijg je zo’n stempel opgeplakt. Het is makkelijk scoren”, zegt de woordvoerster. “Het is jammer dat ze dit onderwerp wederom in het belachelijke trekken.”

Oud-voetbalprof Wensley Garden, die na zijn actieve loopbaan uit de kast kwam als homoseksueel, vindt de uitspraken kortzichtig. “Zeker met de invoering van het actieplan homo-acceptatie in oktober vorig jaar is de voetbalwereld een stap verder”, zegt Garden. Volgens hem zetten Van der Gijp én Derksen zich met dit soort opmerkingen buitenspel.

Het kan overigens nog wel een graadje erger, dan de ‘onzinnige uitspraken’ van René van der Gijp.

De Servische voetballer Mateja Kezman – voormalig spits van PSV – vindt homoseksualiteit ‘een ziekte die niet gepromoot moet worden’. Daarom wijst hij de deelname van de KNVB aan de Canal Parade af en zit hem de aanwezigheid van bondscoach Louis van Gaal ook dwars. Volgens Kezman komt ons land met dit soort acties steeds dichterbij een ‘spirituele ineestorting’.

LET WEL: onderzoek van NOC*NSF naar de deelname van homo’s in mannelijke teamsporten toont aan dat waar 7 op de 10 homoseksuele mannen een teamsport zouden willen doen slechts 2 op de 10 dit ook daadwerkelijk doet. Ze geven als redenen aan bang te zijn voor homo-onvriendelijkheid en uitsluiting. Eenmaal uit de kast blijken de ervaringen van de meeste sporters erg mee te vallen, maar tussen angst en daadwerkelijke openheid gaapt een gigantisch gat.

[Bron: COC NL, ANP, RTL7, HP/De Tijd – Illustratie Printscreen RTL4-Voetbal International]

Zie ook:
Volkskrant – Van der Gijp begrijpt commotie om homo-uitspraken niet
–  HP/De Tijd – Waarom René van der Gijp homoseksuelen terug in de kast duwt