Terug naar overzicht

Van Emde Boas-Van Ussel Prijs 2019 voor Henny Bos

Prof. dr. Henny Bos, hoogleraar Sexual and Gender Diversity in Families and Youth aan de Universiteit van Amsterdam, heeft de Van Emde Boas-Van Ussel Prijs 2019 gewonnen. Deze prijs wordt tweejaarlijks toegekend door de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging Voor Seksuologie (NVVS) aan een persoon die zich bijzonder verdienstelijk maakt of gemaakt heeft voor de seksuologie en/of het maatschappelijk seksueel klimaat.

“Na rijp beraad heeft de jury besloten om de Van Emde Boas-Van Ussel Prijs 2019 toe te kennen aan Henny Bos. Van primair belang in die keuze is Henny’s uitmuntende wetenschappelijke staat van dienst en daarmee haar grote relevantie voor de seksuologie, zowel in Nederland als internationaal.” Al bij al ziet de jury in Henny Bos ‘een zeer waardige laureaat, een toponderzoeker en een betrokken en gedreven wetenschapper in de breedste zin van het woord’.

Helder en gefocust

De jury stelt dat de ontwikkeling van het onderzoek van Henny Bos uitermate helder en gefocust is. Ze begon haar onderzoek op het terrein van homoseksualiteit met studies naar gezondheid en discriminatie van homoseksuele werknemers in uiteenlopende werksferen. Daarna richtte ze zich al snel op lesbisch ouderschap en op opvoeding en ontwikkeling van kinderen in niet-traditionele gezinnen. Op dat onderwerp promoveerde ze in 2004 aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Haar affiniteit met het thema hield ook daarna onverminderd stand en werd uitgebreid met onderzoek naar homoseksuele en gender-non conforme jongeren.

De uitmuntende kwaliteit van haar werk leidde in 2007 tot een aanstelling als universitair docent bij het Department of Educational Sciences aan de UvA en in 2017 tot haar benoeming als Hoogleraar Sexual and Gender Diversity in Families and Youth aan diezelfde universiteit. Een klein half jaar geleden hield zij met de voor haar kenmerkende overgave en overtuigingskracht haar oratie in een overvolle aula van de Universiteit Amsterdam.

Originaliteit, inventiviteit en vasthoudendheid

Volgens de jury getuigt het werk van Henny Bos van originaliteit in thema en methodiek. Ook haar waardevolle bijdrage als co-investigator aan de Amerikaanse National Longitudinal Lesbian Family Survey die inmiddels 30 jaar loopt, getuigt van inventiviteit en vasthoudendheid. Haar wetenschappelijke output is bewonderenswaardig. Henny Bos is niet alleen een kundig en gerenommeerd onderzoeker maar ook een zeer gewaardeerd docent. Al in 2007 werd zij verkozen tot Teacher of the Year van het Department of Educational Studies aan de UvA.

Ook andere jury’s zijn kennelijk onder de indruk, want in 2017 ontving Henny Bos ook de prestigieuze Distinguished Scientific Contribution Award van de Division of Lesbian, Gay, Bisexual and Transsexual Psychology van de American Psychological Association (APA). Grote waardering is er bij vele partijen ook voor haar niet aflatende inzet voor de stichting Meer dan Gewenst.

Out & Proud

De jury waardeert ook de grote politieke en maatschappelijke relevantie van het werk van Henny Bos. Het levert een onmiskenbare bijdrage aan de erkenning en dus de maatschappelijke status van niet-traditionele gezinnen en aan de strijd tegen discriminatie van seksuele minderheden en gender-non-conformiteit.

Daarnaast draagt zeker ook het feit dat ze zelf, als gerenommeerd wetenschapper en als vrouw out & proud is, bij aan een positief LHBTQ klimaat, zowel binnen als buiten de academie.

De Van Emde Boas-Van Ussel Prijs werd vrijdag 29 maart aan Henny Bos uitgereikt tijdens het NVVS-voorjaarscongres ‘Ethiek in Seksuologisch Onderzoek en Praktijk’ te Amersfoort. De prijs bestaat uit een bronzen kunstwerk, een geldbedrag en een uitnodiging om een voordracht te houden. Henny Bos hield tijdens het congres een voordracht over ‘Veerkracht bij lesbische, homo- en biseksuele en gender non-conforme jongeren en bij kinderen in regenbooggezinnen’. De filmopname van de voordracht is te vinden op de NVVS-website.

[Bron: NVVS – Foto Henny Bos: UvA-Daan Gillessen]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?