Terug naar overzicht

Veel lijsttrekkers bij COC’s Europese Verkiezingsdebat op 5 april

Veel lijsttrekkers maken op vrijdagavond 5 april hun opwachting bij COC’s Europese Verkiezingsdebat in TivoliVredenburg in Utrecht. Het COC heeft een primeur met dit eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese Verkiezingen van 23 mei 2019.

Je bent van harte welkom bij het debat, dat plaatsvindt op vrijdagavond 5 april om 20.00 uur in de Hertz Zaal van TivoliVredenburg, naast station Utrecht CS. Toegang is gratis en je kunt je HIER aanmelden (niet verplicht).

Lijsttrekkers

Namens GroenLinks neemt Bas Eickhout deel aan het debat. Hij is behalve lijsttrekker van GroenLinks ook lijsttrekker (Spitzenkandidat) van het Europese samenwerkingsverband van Groene partijen. Het CDA stuurt met Esther de Lange voor het eerst een lijsttrekker naar een COC-debat. Namens D66 doet lijsttrekker Sophie in ‘t Veld mee, zij is van de deelnemers het langst actief in het Europese Parlement.

Toine Manders – Anja Hazekamp – Arnout Hoekstra

De jongste deelnemer aan het COC-debat is de 34-jarige SP-lijsttrekker Arnout Hoekstra. Ook lijsttrekker van de Partij voor de Dieren, Anja Hazekamp, en van 50Plus, Toine Manders, doen mee aan het COC-debat op 5 april.

Namens de VVD neemt Jan Huitema deel aan het debat, hij is de nummer 2 op de VVD lijst en werd in 2014 met voorkeursstemmen in het Europese Parlement gekozen. Frans Timmermans moet vanwege werkzaamheden voor de Europese Commissie vrijdag versterk laten gaan. De PvdA wordt vertegenwoordigd door Kati Piri, die ook sinds 2014 lid van het Europese Parlement is.

Forum voor Democratie, PVV, ChristenUnie-SGP en DENK hebben onze uitnodiging tot deelname (nog) niet geaccepteerd.*

Het debat wordt gepresenteerd door Clairy Polak, voormalig presentator van Nieuwsuur en Buitenhof. Polak maakte een groot succes van COC’s nationale verkiezingsdebat in 2017.

Antihomowet

De vragen aan de lijsttrekkers worden gesteld door LHBTI’s uit de hele Europese Unie en daarbuiten. Zo vraagt Hans uit Nederland hoe de politici geweld en discriminatie tegen LHBTI’s gaan aanpakken. Tomas uit Litouwen wil weten wat de toekomstige Europarlementariërs gaan doen tegen de antihomowet in zijn land. Adrian uit Roemenië vraagt hoe partijen er voor gaan zorgen dat hij zich met zijn Amerikaanse echtgenoot, net als heteroseksuele echtparen, in de hele EU kan vestigen. En Nadia, die vluchtte voor LHBTI-vervolging in Egypte, wil weten of de partijen andere LHBTI-asielzoekers gaan terugsturen naar Egypte.

COC’s EUROPESE VERKIEZINGSDEBAT

  • Datum: vrijdagavond 5 april 2019
  • Locatie: TivoliVredenburg (Hertz Zaal, 7de verdieping) – Vredenburgkade 11 te Utrecht (direct naast Utrecht CS)
  • Toegang is gratis, dus wie eerst komt die eerst maalt – aanmelden op Facebook kan HIER (niet verplicht)

*) Aangezien zich in Nederland 24 partijen hebben aangemeld voor de Europese verkiezingen is voor het COC-debat een selectie gemaakt op grond van opiniepeilingen.

[Bron: COC NL – Foto’s lijsttrekkers: Creative Commons – Illustratie Regenboog/EU: CC-Fobos92]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?