Terug naar overzicht

Veel roze kandidaten op GayVote.nl

De Partij van de Arbeid levert veruit de meeste roze kandidaten: achttien in totaal. Ook zijn er veel roze kandidaten van VVD (10) en CDA (8).

39 Provinciale fracties geven op de verkiezingswebsite aan hoe ze denken over zaken die van belang zijn voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). De meeste inzendingen zijn opnieuw afkomstig van de PvdA (9) gevolgd door GroenLinks (6) en SP en 50Plus (beide 5).

Ontmoetingsplaatsen

Een omstreden thema op GayVote.nl zijn de zogenaamde mannen-ontmoetingsplaatsen langs snelwegen en in natuurgebieden.

GayVote vroeg partijen of de provincie dergelijke ontmoetingsplaatsen moet reguleren en de veiligheid van bezoekers moet garanderen.

Daar wordt, zelfs binnen partijen, zeer verschillend over gedacht. De Haagse PVV-fractie haalde onlangs het nieuws met een pleidooi voor het sluiting van homo-ontmoetingsplaatsen.

Eerste Kamer

GayVote biedt ook kandidaat-senatoren, die door de Provinciale Staten gekozen worden, de mogelijkheid om zich te profileren.

Vier kandidaten gaven aan die oproep gehoor: Ruard Ganzevoort (GroenLinks), Henk Krol (50Plus), Kim Putters (PvdA) en Eric Smaling (SP).

Factor van betekenis

Uit onderzoek blijkt dat roze onderwerpen voor tweederde van de LHBT’s een rol spelen bij het bepalen van hun keuze in het stemhokje.

Aangezien er in Nederland bijna één miljoen LHBT’s zijn, is de gay vote bij verkiezingen een factor van betekenis. GayVote.nl is een initiatief van COC Nederland i.s.m. de Gay Krant.