lhbti+ protesten in hongarije
Terug naar overzicht

Veel steun voor demonstratie tegen Hongaarse anti-LHBTI wet

Er was de afgelopen dagen veel steun voor de demonstratie tegen de Hongaarse anti-LHBTI wet, die het COC op 21 juni organiseerde met LHBTI-activisten, TNN, NNID en Amnesty International. Zo’n 600 mensen kwamen naar het Amsterdamse Homomonument en politici spreken zich uit.

Op het Homomonument verzamelde zich maandag een grote en diverse groep demonstranten, met regenboogvlaggen en protestborden. Politici van onder meer de PvdA, VVD, D66, GroenLinks en de Fractie Den Haan spraken zich op het podium uit voor sancties tegen Hongarije.

De Tweede Kamer riep het kabinet dinsdag met een motie van Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen op om de Hongaarse anti-LHBTI wet te veroordelen. Alle Kamerfracties, behalve PVV, Forum, JA21 en SGP, stemden vóór.

In reactie op het protest noemde premier Rutte het ‘echt onacceptabel dat in de Europese Unie een land zoiets achterlijks uithaalt als Hongarije nu doet’. Nederland zou samen met de Benelux landen een statement voorbereiden bij de Europese top later deze week.  

Demonstratie tegen Hongaarse Anti-LHBTI wet op het Homomonument, Amsterdam. 21 juni 2021

Europese Commissie: wet is ‘schande’

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen noemde de Hongaarse wet op woensdag 23 juni een ‘schande’: ‘ik geloof in een Europese Unie waar je vrij bent om te houden van wie je wilt.’ Ze zei ‘alle middelen van de Commissie in te zullen zetten om de rechten van EU burgers veilig te stellen’. Ook gaf ze aan dat de Europese Commissie een brief aan de Hongaarse regering gaat sturen om de zorgen kenbaar te maken.

Inmiddels hebben 17 van de 27 EU-lidstaten de Hongaarse wet veroordeeld en de Europese Commissie opgeroepen om alle mogelijke middelen tegen de wet in te zetten.

COC: ‘draai subsidiekraan dicht’

Het COC wil dat het niet bij woorden blijft en eist dat de EU de subsidiekraan naar Hongarije dichtdraait zolang de anti-LHBTI wet van kracht is. COC-voorzitter Astrid Oosenbrug noemde de wet in haar speech op het Homomonument ‘misdadig’: ‘met deze wet helpt Hongarije haar eigen LHBTI kinderen in de vernieling.’

PvdA-leider Lilianne Ploumen, D66-Kamerlid Lisa van Ginneken, en VVD-lid van het Europees Parlement Liesje Schreinemacher spraken op het Homomonument in felle bewoorden hun afkeuring over de wet uit. Allen riepen ze de Europese Commissie op om de subsidiekraan naar Hongarije dicht te draaien. Ook vertegenwoordigers van o.a. GroenLinks en de Lijst den Haan waren aanwezig bij het protest. 

Er waren ontroerende en felle speeches van onder meer Nicole Sprokel (Amnesty), Kirstin van Knippenberg (NNID), Robert Ensor (TNN) en regenboogactivist Remy Bonny. Activist Hans Verhoeven presenteerde de manifestatie en was een van de drijvende krachten achter de schermen.  

De Hongaarse regenboogactivist Szonja Zsíros sloot de bijeenkomst af. Ze was heel gelukkig met de Nederlandse steun. Ook was ze optimistisch dat we met de steun vanuit heel Europa deze wet een kopje kleiner kunnen maken.

Van het protest werd uitgebreid verslag gedaan, onder meer door het NOS 20 uur Journaal, Nieuwsuur, Hart van Nederland en MVS Gaystation (hieronder).

Net als de Russische anti-LHBTI wet uit 2013 maakt de Hongaarse wet de regenbooggemeenschap in feite monddood. De verwachting is dat TV-series, films en reclames met LHBTI-karakters of zelfs een regenboogvlag op grond van de wet zullen worden verboden. Alleen organisaties met een vergunning van de overheid mogen nog seksuele voorlichting geven op scholen. Het bieden van steun aan LHBTI-jongeren wordt waarschijnlijk onmogelijk. De Russische LHBTI-wet leidde sinds 2013 ook tot een toename van geweld en discriminatie tegen de regenbooggemeenschap in dat land.

Bron: COC NL – Foto’s Geert van Tol.