Terug naar overzicht

Verbod op discriminatie seksuele gerichtheid in Olympisch Handvest

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft deze week besloten om een verbod op discriminatie wegens seksuele gerichtheid op te nemen in het Olympisch Handvest. COC-voorzitter Tanja Ineke drong daarop eerder dit jaar aan bij het Nederlandse IOC-lid Camiel Eurlings, in het kader van de Winterspelen in de Russische badplaats Sotsji.

Het IOC heeft dit besluit genomen als onderdeel van een groot hervormingspakket van de nieuwe IOC-voorzitter Thomas Bach. Onderdeel van zijn zogenaamde Olympische Agenda 2020 is bijvoorbeeld ook de oprichting van een Olympisch televisiekanaal en een goedkoper biddingproces voor steden die zich kandidaat willen stellen voor de Olympische Spelen.

Het voorstel om discriminatie wegens seksuele gerichtheid te verbieden, wordt opgenomen in het Olympisch Handvest als onderdeel van het 6de principe van het Olympianisme. Daarin werd discriminatie op grond van o.a. geslacht of huidskleur al verboden. Kandidaten voor het organiseren van Olympische Spelen zijn verplicht zich aan dit Olympisch Handvest te houden. Een soortgelijk handvest voor de Paralympische Spelen noemt seksuele gerichtheid al expliciet als non-discriminatiegrond.

Het feit dat een expliciet discriminatieverbod op grond van seksuele gerichtheid in het Olympisch Handvest ontbrak, werd al wereldwijd door LHBT- en mensenrechtenorganisaties bekritiseerd in de aanloop van de Winterspelen 2014 in Sotjsi, vanwege de anti-homowet die in 2013 in Rusland werd ingevoerd. COC-voorzitter Tanja Ineke stelde o.a. deze kwestie ook aan de orde tijdens het overleg dat zij in januari 2014 in Papendal had met het Nederlandse IOC-lid Camiel Eurlings – zie foto.

COC benadrukt dat opnemen van een verbod op discriminatie op grond van seksuele gerichtheid in het Handvest weliswaar een stap in de goede richting is, maar dat het IOC meer moet ondernemen om er voor te zorgen dat die vorm van discriminatie – en in de toekomst ook op grond van genderidentiteit – tijdens de Olympische Spelen wordt teruggedrongen. LHBT-rechten zouden bijvoorbeeld een rol moeten spelen bij het toewijzen van Olympische Spelen aan een land. Dat gaat overigens pas een rol spelen bij het bepalen de gaststeden voor de Winterspelen 2022 en de Zomerspelen 2024.

[Bron: COC NL, IOC, Outsports – Foto Tanja Ineke en Camiel Eurlings: COC NL-Philip Tijsma]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!