Terug naar overzicht

Verbod op regenboogvlag bij Eurovisie Songfestival is idioot

Het Eurovisie Songfestival gaat het ‘politiek’ wapperen met regenboogvlaggen tijdens het festival verbieden. Het COC noemt het verbod ‘idioot’ en gaat protest aantekenen bij de festivalorganisatoren.

‘Politiek wapperen’

“Dit verbod kan er toe leiden dat hét symbool van de LHBT-gemeenschap onzichtbaar wordt op het Festival en dat is idioot”, reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. “Want in praktijk kan je natuurlijk helemaal geen onderscheid maken tussen ‘trots’ en ‘politiek’ wapperen met een regenboogvlag.”

“Laat Eurovisie landen aanspreken die LHBT-mensenrechten schenden, in plaats van mensen die met de regenboogvlag wapperen. Laat Eurovisie een festival van de diversiteit blijven”, zegt Ineke.

Het COC vindt dat het Songfestival met haar nieuwe regels ongerechtvaardigd onderscheid maakt tussen het wapperen met een vlag die staat voor de seksuele identiteit en een vlag die staat voor de nationale identiteit. Dat laatste is volgens de nieuwe regels wél toegestaan.

Het COC gaat protest aantekenen bij de European Broadcasting Union (EBU), de organisator van het festival. Ook zal het COC het ministerie van OCW en de AVROTROS, die het festival in Nederland uitzendt, vragen om tegen het verbod te protesteren.

Het nieuwe vlaggenprotocol van de EBU werd op 29 april openbaar gemaakt door de ticketorganisatie van Eurovisie in Zweden, waar het festival dit jaar plaatsvindt. In het protocol staat expliciet vermeld dat het wapperen met een regenboogvlag om ‘bewust een politiek statement te maken’ niet is toegestaan.

Vorig jaar werd er tijdens het optreden van de Russische Polina Gagarina nog uitbundig met de pridevlag gezwaaid.

De EBU heeft een lijst opgesteld van vlaggen die op het Eurovisie Songfestival welkome zijn. Alle nationale vlaggen van VN-lidstaten zijn toegestaan, met een voorkeur voor de deelnemende landen.

[Bron: COC NL – Foto/YouTube – Polina Gagarina, Eurovisie Songfestival 2015]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!