Terug naar overzicht

Verruiming mogelijkheid vaccinatie tegen monkeypox

De GGD’en mogen sinds kort ook homo- en bimannen tegen monkeypox vaccineren die geen uitnodiging van de GGD ontvingen maar zelf denken dat ze risico lopen. Dat antwoordt minister Kuipers (VWS) op vragen van PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis. COC Nederland, SOA Aids Nederland en PrEPnu hadden op deze verruiming aangedrongen.

Ook VVD-Kamerleden Judith Tielen en Hatte van der Woude stelden Kamervragen over de kwestie.

De minister schrijft nu aan de Kamer dat GGD’en inmiddels de mogelijkheid hebben om ook mannen die seks hebben met mannen te vaccineren als die zelf van mening zijn dat ze tot de hoog risicogroep behoren, bijvoorbeeld omdat ze veel wisselende contacten hebben. Het is aannemelijk dat het nieuwe beleid ook geldt voor trans personen, al wordt dat niet expliciet vermeld.

Tot voor kort konden alleen mensen zich tegen monkeypox (apenpokken) laten vaccineren die van de GGD een uitnodiging hadden ontvangen. Het ging daarbij met name om mannen die seks hebben met mannen en trans personen die ofwel hiv positief zijn, ofwel hiv-preventiepil PrEP gebruiken of mensen die bij de soa poli’s geregistreerd staan als personen met een hoog risico op soa.   

Overweeg jij je te laten vaccineren tegen monkeypox? Neem dan contact op met de GGD in jouw regio en vraag of en wanneer je je kunt laten vaccineren. Het vaccin biedt geen 100% bescherming en het duurt 6 weken voordat het helemaal werkt. Wel is duidelijk dat vaccinatie leidt tot een betere afweer tegen monkeypox en tot mildere symptomen wanneer je alsnog monkeypox krijgt.

Wil je meer weten over de symptomen van monkeypox en hoe je jezelf en anderen kunt beschermen? Kijk dan op de website van Man tot Man of bel met de landelijke infolijn op nummer tel. 088-7674020.   

Het aantal infecties met mokeypox in Nederland is sinds juli gelukkig sterk afgenomen. Informatie over ontwikkeling van monkeypox in Nederland vind je op de website van het RIVM.