Terug naar overzicht

VN-Kinderrechtencomité: “Russische anti-homowet schendt kinderrechten”

Het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties vindt dat de Russische anti-homowet een schending is van de rechten van kinderen. Daarmee is de wet in strijd met het VN-Kinderrechtenverdrag dat Rusland zelf heeft ondertekend. Dat blijkt uit een rapport dat vandaag is verschenen. Russische LHBT-organisaties spreken van een ‘historische overwinning’.

Primeur

Nog niet eerder deed het VN-Kinderrechtencomité zo veel aanbevelingen over de mensenrechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, en transgenders (LHBT) in een land. Met steun van COC Nederland hebben Russische LHBT-organisaties de situatie van LHBT-kinderen aangekaart bij de Verenigde Naties (VN). COC Nederland kan die rol spelen, omdat het een consultatieve status bij de VN heeft.

Anti-homowet

Het Comité schrijft dat zij bezorgd is om de recente ontwikkelingen omtrent de anti-homopropagandawetgeving.  De VN-experts stellen dat die wet er volgens Rusland op gericht is kinderen te beschermen, maar in de praktijk stigmatisering en discriminatie van en geweld tegen LHBTI’s, inclusief LHBTI-kinderen en kinderen uit LHBTI-families, in de hand werkt. Het Comité roept Rusland daarom op de anti-homowet terug te trekken.

Het is voor het eerst dat een VN-comité zo uitgebreid aandacht besteedt aan de mensenrechtenschendingen tegen LHBTI’s in Rusland. Het Comité komt in het rapport in verschillende passages terug op de schadelijke effecten van de anti-homowet. Zo stelt het onder meer dat de vage formulering van de anti-homowet leidt tot vervolging van de LHBTI-gemeenschap. Ook verzoeken de VN-experts Rusland het seksueel misbruik van LHBTI-kinderen op grond van hun seksuele gerichtheid en genderidentiteit tegen te gaan, maatregelen te nemen tegen pesten en geweld op scholen tegen LHBTI-kinderen, en een eind te maken aan gedwongen behandeling van transseksuele en homoseksuele personen.

Inspraak

De Russische LHBT-organisaties Coming Out St. Petersburg en Russian LGBT Network vroegen het VN-comité om aandacht te besteden aan de negatieve effecten van de anti-homowet. De activisten Maria Kozlovskaya en Kseniya Kiritsjenko reisden in januari naar Genève waar ze met het VN-comité spraken over de discriminatie en het geweld tegen LHBTI’s in Rusland. COC–buitenlandmedewerker Nori Spauwen reisde met hen mee en ondersteunde de Russische activisten. Ze vroegen het VN-comité onder  andere om Rusland op te roepen de anti-homowet terug te draaien, en om het recht van kinderen op betrouwbare informatie over seksuele gerichtheid en genderidentiteit te garanderen. Uit het nu verschenen rapport blijkt dat het VN-comité de adviezen van de samenwerkende LHBT-organisaties heeft overgenomen.

De Russische LHBT-organisaties noemen het VN-rapport een historische overwinning. “Ik ben zo blij, ik kan het nog niet geloven”,liet Kozlovskaya ons weten. Ook haar collega Kiritsjenko spreekt van een ongelofelijk resultaat: “Ik heb hier geen woorden voor”.

[Bron: COC NL – Foto: VN-Palais des Nations-Génève]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!