Terug naar overzicht

Voorlopige vergoeding KID is positief

Meer dan Gewenst en COC Nederland vinden het positief dat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) wil dat kunstmatige inseminatie in 2019 nog wordt vergoed voor vrouwenparen en singles. De organisaties roepen de minister echter wel op om nu snel met een definitieve oplossing te komen.

Definitieve oplossing nodig

“Het besluit helpt vrouwenparen en singles met een kinderwens voorlopig uit de brand en dat is voor hen nu een enorme opluchting”, aldus de belangenorganisaties, die zich de afgelopen tijd sterk maakten voor behoud van de vergoeding. “We willen dat minister Bruins nu snel komt met een definitieve oplossing voor vrouwenparen en singles met een kinderwens.”

95 duizend handtekeningen

Een petitie voor vergoeding van kunstmatige inseminatie voor vrouwenparen en singles werd de afgelopen dagen door meer dan 95 duizend mensen getekend. Op 9 maart vond een demonstratie plaats in Amsterdam. De initiatiefnemers willen de petitie binnenkort overhandigen aan minister Bruins en de Tweede Kamer om het belang van een definitieve oplossing te onderstrepen. De petitie is een initiatief van twee vrouwen en wordt gesteund door COC, NVOG, Bam-mam en Meer dan Gewenst.

Ook verschillende Kamerfracties, waaronder D66 en PvdA, pleitten de afgelopen dagen voor een oplossing voor de KID-vergoedingen.

In een brief aan de Tweede Kamer van woensdag 13 maart schrijft minister Bruins dat verzekeraars KID bij vrouwenparen en singles in 2019 blijven vergoeden en dat er rond de zomer een definitief besluit over de kwestie komt. Volgens Bruins zou er geen ‘medische’ noodzaak zijn om KID voor vrouwenparen en singles te vergoeden.

Volgens Meer dan Gewenst en COC is die noodzaak er wel. “KID wordt wél vergoed als een man een vrouw niet kan bevruchten, maar niet als een vrouw een vrouw niet kan bevruchten of er geen sprake is van een partner. In beide gevallen is dat een medische kwestie, niet een ‘sociale kwestie'”, aldus de belangenorganisaties.

Het Zorginstituut Nederland, een belangrijk adviesorgaan van de regering, liet op 8 maart weten dat minister Bruins KID-behandelingen voor vrouwenparen en singles wel degelijk kan vergoeden.

Minister Bruins maakte in februari bekend dat KID voor vrouwenparen en singles niet meer vergoed zouden worden. Dat leidde tot protest van activisten, Meer dan Gewenst, COC, NVOG. Bam-mam en diverse partijen in de Tweede Kamer.

[Bron: COC NL – Foto minister Bruins: Rijksoverheid.nl]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?