Terug naar overzicht

Vrijspraak Ismo: CIDI en COC roepen OM op in beroep te gaan

Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) en het COC roepen het Openbaar Ministerie op om hoger beroep in te stellen tegen de vrijspraak van Ismo. Ismael Houllich – bekend als rapper Ismo – deed in het rapnummer ‘Eenmans’ onder meer de uitspraken: “Ik haat die focking Joden nog veel meer dan de Nazi’s” en “flikkers geef ik geen hand”.

De rechtbank oordeelde 8 december dat de tekst over Joden ‘op zichzelf wel beledigend van aard’ is, maar dat hij valt onder het recht op vrijheid van meningsuiting omdat hij werd gedaan in het kader van de ‘artistieke expressie’. Onnodig grievend vindt de rechtbank de tekst niet. De rapper is naar het oordeel van de rechtbank boos, doet de uitlating maar één keer in het lied, en overdrijven hoort bij rappen. Volgens de rechtbank ‘was uit de tekst niet duidelijk dat ‘flikkers geef ik geen hand’ over homo’s ging’ en was de tekst bovendien niet beledigend.

CIDI en COC vinden dit vonnis verontrustend: het lijkt een vrijbrief voor discriminerende uitspraken als die maar in een rap worden gedaan. ‘Boos zijn’ mag geen excuus zijn voor het kwetsen van Joden en homo’s, die niets te maken hebben met ‘de woede van Ismo’.

De vele maatschappelijke reacties laten zien dat de tekst van de rap wel degelijk ‘onnodig grievend’ is: er is geen redelijk doel gediend met deze beledigingen, die de stemming tegen Joden en homo’s verder vergiftigen.

De rechtbank gaat bovendien voorbij aan het feit dat het lied 4.7 miljoen keer is bekeken op YouTube. Ook Ismo’s antisemitische tweets en de vele retweets van juist die tekst – onder meer op Dodenherdenkingsdag 4 mei – , lijken buiten beschouwing te blijven.

Zie HIER het vonnis in de rechtszaak tegen rapper Ismo.

[Bron: COC NL/CIDI – Printscreen Ismo: YouTube rapnummer Eenmans]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!