Terug naar overzicht

Wereld Aids Dag 2012

Soa Aids Nederland, Aids Fonds en Stop Aids Now! Vragen rondom 1 december – Wereld Aids Dag – massaal aandacht voor de strijd tegen aids met tal van activiteiten. Ook in de MEDIA wordt volop aandacht geschonken aan Wereld Aids Dag – zie voor een overzicht van de programma’s op televisie.

ACTIVITEITEN

ArtBag – start verkoop op 24 november
Extra bijzonder dit jaar is dat het ontwerp tot stand is gekomen door de meer dan 50.000 fans van STOP AIDS NOW! De ArtBag is een CrowdBag. Geen bekende ontwerper, maar het publiek mocht dit jaar de nieuwste ArtBag ontwerpen en kiezen. De winnaar is kunstenares Marina Kulik met haar prachtige ontwerp ‘Big Rose’. Ook zijn dit jaar de toppers van de afgelopen tien jaar ArtBag opnieuw te bestellen!

Wetenschappelijk congres over preventie en behandeling – 27 november
Op 27 november organiseert Stichting HIV Monitoring, in samenwerking met Aids Fonds en het AMC, het wetenschappelijk congres HIV Pathogenesis, Prevention and Treatment (NCHIV). Huisarts en wetenschapper Jan van Bergen van Soa Aids Nederland en het Aids Fonds is een van de sprekers tijdens dit congres.

Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks – 30 november 2012
Elk jaar komen rond Wereld Aids Dag honderden professionals samen om in en vanuit Nederland tot een optimale respons te komen op het terrein van seksuele gezondheid, soa’s en hiv. Soa Aids Nederland, het Aids Fonds en STOP AIDS NOW! bieden journalisten, onderzoekers, praktijk- en beleidsmedewerkers een inspirerend platform op 30 november a.s. tijdens het Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks.

Zorg voor aidsweeskinderen – actie 30 november Nieuwmarkt Amsterdam
Wereldwijd zijn er miljoenen aidsweeskinderen. Verreweg de meeste van deze kinderen wonen in Sub-Sahara Afrika.  Slechts een heel klein percentage van de huishoudens die aidsweeskinderen opvangt professionele ondersteuning voor bijvoorbeeld gezondheidszorg. Ook zijn er kinderen jonger dan 18 jaar die noodgedwongen voor kleine broertjes en zusjes moeten zorgen. STOP AIDS NOW! vraagt rond Wereld Aids Dag op een bijzondere manier aandacht voor aidsweeskinderen. Dit gebeurt onder andere met een ludieke actie op de Amsterdamse Nieuwmarkt op 30 november om 10.30 uur. Meer info volgt.

Aangrijpend en bekroond toneel: The Normal Heart – 30 november
Het Amerikaanse toneelstuk The Normal Heart geldt wereldwijd als één van de meest aangrijpende verhalen over aids. Het beschrijft de opkomst van de aidsepidemie in New York aan het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Deze met drie Tony Awards bekroonde theatersensatie wordt in het Nederlands opgevoerd op 30 november (20:30 uur) en 1 december (15:00 en 20:30 uur) in het Compagnietheater.

Lovedance bestaat 10 jaar – 1 december Paradiso Amsterdam
Op zaterdag 1 december is het voor de tiende keer Lovedance in Paradiso, het jaarlijkse benefiet voor het Nederlandse Aids Fonds. Loved

Capture His Heart

ance is onderdeel van Wereld Aids Nacht. Kijk voor het complete programma op www.wereldaidsnacht.nl en www.lovedance.nl.

Nog meer dansen met dance4life – 1 december Ahoy Rotterdam
Duizenden jongeren op 1 december in Ahoy Rotterdam tijdens de zesde editie van het dance4life event. Net als vorig jaar maakt de NOS een registratie van het event, die tussen 22.25 en 22.55 te zien is op Nederland 3. Wil je erbij zijn?!

Nobelprijswinnaar in Carré
Volle Maan organiseert You’re not alone in theater Carré. Ere-gast is Nobelprijswinnaar Françoise Barré-Sinoussi uit Parijs, die het hiv-virus mede heeft ontdekt en nu het onderzoek naar genezing coördineert. Verder muziek, medische updates, herdenken, delen, ontmoeten en meer.

Dinner for Friends
Al twintig jaar organiseert De Grote Onderneming het Amsterdam Diner, hét jaarlijkse benefietgala in de strijd tegen hiv/aids. DGO viert dit jubileum met Dinner for Friends. Geef een etentje voor vrienden en haal geld op voor STOP AIDS NOW! of het Aids Fonds. Hoe? Met de Dinner for Friends dinerbox, ontworpen door Marcel Wanders.

Jan Mesdag zingt Brel
Op 1 december verschijnt de dvd ‘Jan Mesdag zingt Brel’. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan Adelheid Roosen, destijds de Aidsbuddy van kunstenaar Mesdag. De dvd is te koop via Bol.  Ter gelegenheid van de première van de documentaire is de cd met de gelijknamige titel uit 2008 in beperkte oplage opnieuw uitgebracht (bestellen kan via de website). Meer informatie.

Boekpresentatie over pater Jan van Kilsdonk
De Amsterdamse pater Jan van Kilsdonk (1917-2008), een bekende verschijning in het Amsterdamse homo-uitgaansleven, heeft begin jaren 80 talloze mannen met hiv bijgestaan tijdens hun ziekte en stervensproces. Dertig van zijn afscheidstoespraken zijn nu gebundeld in ‘Dag jongen van licht’. De boekpresentatie vindt plaats op 1 december in Amsterdam – zie ook: Nieuw boek met toespraken van pater Van Kilsdonk.

Gratis laten testen op hiv
Diverse ziekenhuizen bieden rondom Wereld Aids Dag gratis hiv-sneltesten aan. Meer informatie. Tevens start in Den Haag de campagne ‘Hiv? Je kunt het maar beter weten’ waarbij mensen zich in de GGD Gezondheidsbus op het Spuiplein gratis kunnen laten testen op hiv.

LET OP: het overzicht wordt constant aangevuld – zie daarvoor: Wereld Aids Dag – Activiteten.

[Bron: Soa Aids Nederland – Foto: Daniel Voyager]

zp8497586rq