Terug naar overzicht

Wereldwijde actie voor vrijheid van meningsuiting

Wereldwijd wordt de vrijheid van meningsuiting bedreigd, wordt het maatschappelijk middenveld de mond gesnoerd. Dat treft ook veel LHBTI-organisaties en activisten. Samen met tal van andere maatschappelijke organisaties van over de hele wereld, verenigd in de CIVICUS-alliantie, voeren wij daartegen de komende dagen actie onder het motto SPEAK!.

We spreken ons uit tegen beperking van de vrijheid van meningsuiting. Maar niet op vrijdag 22 september. Want soms spreekt stilte luider dan woorden. Dus begint deze campagne vrijdag met een Dag van Stilte in solidariteit met degenen wie het zwijgen wordt opgelegd. Daarom plaatsen wij vandaag een zwart beeld op onze website.

Op zaterdag 23 september SPREEKT de wereld als EEN. Laat die dag van je horen op Together We Speak! Via Twitter kun je de actie volgen en je stem laten horen met de hashtag #TogetherWeSpeak. Lees HIER welke acties en manifestaties in ons land georganiseerd worden.

LHBTI-activisten zijn vaak extra kwetsbaar voor beperking van de vrijheid van meningsuiting. Ze lopen veel gevaar als ze voor hun rechten opkomen. In 72 landen zijn homoseksuele handelingen strafbaar. De laatste jaren hebben regimes in verschillende landen geprobeerd die strafmaat verder te verhogen of LHBTI-organisaties op andere manieren het werken onmogelijk gemaakt. Bijvoorbeeld in Algerije, Litouwen, Nigeria en Rusland door het verbieden van zogenaamde ‘homoseksuele propaganda’.

LHBTI-activisten en gemeenschappen worden vaak tot zondebok gemaakt en hun fundamentele vrijheid van meningsuiting, van vergadering en om te demonstreren wordt ingeperkt. Het werken wordt hen vrijwel onmogelijk gemaakt door invallen van de politie bij LHBTI-organisaties en bijeenkomsten, verscherpt financieel toezicht, een verbod voor LHBTI-organisaties om zich te laten registreren of door het verbieden van Prides.

COC Nederland werkt internationaal in tientallen landen met LHBTI-activisten samen om aan deze misstanden een einde te maken en rechten van LHBTI’s op te bouwen. Daarvoor wordt gewerkt aan het opbouwen en de wettelijke registratie van LHBTI-organisaties, gemeenschapsvorming en het ontwikkelen van politiek-maatschappelijke actie. Bovendien werkt het COC met hen samen om de schendingen van de burger- en mensenrechten van LHBTI’s aan de kaak te stellen bij internationale organisaties, zoals de Verenigde Naties, de Raad van Europa of de Organisatie van Afrikaanse Eenheid.

SPEAK! is een initiatief van CIVICUS, een wereldwijde alliantie van organisaties uit het maatschappelijk middenveld. De actie is er op gericht om het bewustzijn te vergroten over de wereldwijde bedreigingen van fundamentele burger- en mensenrechten en om daarvoor onderlinge solidariteit op te bouwen. SPEAK! valt heel bewust samen met de 2de verjaardag van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Om die te bespreken zijn wereldleiders bijeen in New York tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. SPEAK! geeft hen het signaal dat de stem van gewone burgers essentieel is voor het realiseren van een duurzame wereld voor ons allemaal.

[Bron: COC NL – Illustraties: SPEAK!]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!