Terug naar overzicht

Werken aan safe sex in Oekraïne

Hoewel in Oekraïne anti-homowetgeving dreigt te worden aangenomen, zetten moedige LHBT- organisaties en activisten, met steun van COC Nederland, hun werk voort. Zo wordt een community centre ondersteund en een unieke safe sex-campagne ontwikkeld.

COC Nederland ondersteunt een aantal LHBT-initiatieven in met name het zuiden van Oekraïne. In dit gebied is nog veel werk te doen in de strijd voor LHBT-mensenrechten. COC’s partnerorganisatie LiGA is bijvoorbeeld actief in de thuisstad Mykolaiv en ondersteunt met het COC ook kleinere initiatieven in steden als Odessa en op het schiereiland de Krim.

LiGA en COC realiseren in deze regio dit jaar twee projecten: we ondersteunen de enige LHBT-belangenorganisatie met een community center in de stad Simferopol en de ontwikkeling van een unieke safe sex-campagne in badplaatsen langs de Zwarte Zeekust op de Krim.

Er komen in het zomerseizoen miljoenen toeristen naar de badplaatsen op de Krim, hetero’s maar ook veel LHBT’s. De leden van de lokale LHBT-gemeenschap werden in juni getraind voor het uitvoeren van de safe sex-campagne langs stranden op de Krim die specifiek gericht is op LHBT’s. Aan de training namen ook partnerorganisaties uit andere landen deel, die deze kennis kunnen inzetten om hun preventiewerk in eigen land verder te professionaliseren.

Hiv en aids is in Oekraine, naast discriminatie en geweld, een groot probleem voor LHBT’s: geen land in Europa is zo zwaar getroffen door de hiv- en aids-epidemie als Oekraïne. Vanwege stigma en discriminatie in de gezondheidszorg hebben LHBT’s vaak geen goede toegang tot preventie en zorg, wat voor veel homomannen betekent dat zij niet weten wat hun hiv-status is en dat zij niet behandeld worden voor soa en hiv infecties. Goede condooms en glijmiddelen zijn vaak moeilijk verkrijgbaar. De Oekraïnse overheid stelt nauwelijks middelen beschikbaar voor informatievoorziening en preventie aan LHBT’s. Deze leemte vullen LiGA en andere lokale organsities, met steun van het COC.

Het ondersteuningsprogramma van Oekraïense LHBT-organisaties door COC Nederland vindt plaats in het kader van het programma “Bridging the Gaps: health and rights for key-populations” (www.hivgaps.org).

Foto: Activisten in Oekraïne worden door COC Nederland getraind in het ontwikkelen een safe-sex campagne.