Terug naar overzicht

Wetsvoorstel partnerschapsregistratie ingediend bij Senaat Italië

Een wetsvoorstel voor de invoering van een vorm van partnerschapsregistratie is woensdag ingediend bij de Italiaanse Senaat. Naar verwachting zal het wetsvoorstel begin volgend jaar een ruime meerderheid in de Senaat krijgen en daarna ingediend kunnen worden voor behandeling in het Lagerhuis.

Het wetsvoorstel biedt geregisteerde partners niet alle rechten die aan het huwelijk verbonden zijn, maar bijvoorbeeld wel dezelfde erf- en pensioenrechten. Een paar met een geregistreerd partnerschap krijgt niet het adoptierecht, maar stiefouderadoptie wordt wel mogelijk. Partnerschapsregistratie zal – net als in ons land – voor alle paren gaan gelden.

Het wetsvoorstel is ingediend door senator Monica Cirinna, lid van de Democratische Partij (PD) van premier Matteo Renzi. “Eindelijk is het zover, dat we een sterk wetsvoorstel voor partnerschapsregistratie kunnen indienen”, zei Cirinna.”Een geregistreerd partnerschap zal niet gelijk zijn aan het huwelijk – wat mijn voorkeur zou hebben gehad – maar het wetsvoorstel erkend wel alle sociale rechten.”

De coalitie van premier Renzi is verdeeld over het wetsvoorstel. Zijn eigen partij steunt het voorstel dat nu door senator Cirinna is ingediend uiteraard, maar coalitiegenoot Nieuw Centrum-Rechts (NCR) twijfelt nog, maar is in elk geval tegenstander van het adoptierecht voor paren van gelijk geslacht. NCR vreest dat de invoering van stiefouderadoptie, zoals in het wetsvoorstel wordt voorgesteld, de weg effent voor volledige adoptierechten van paren van gelijk geslacht.

Ook oppositiepartij Lega Nord is tegen adoptierechten voor paren van gelijk geslacht en heeft al aangekondigd alles te zullen doen om behandeling van het wetsvoorstel te blokkeren. Maar met de al toegezegde steun van oppositiepartij Forza Italia van voormalig premier Silvio Berlusconi kan het wetsvoorstel rekenen op een ruime meerderheid in de Senaat.

Italië is het enige West-Europese land dat geen enkele vorm van relatiewetgeving voor paren van gelijk geslacht heeft. Met dit wetsvoorstel kan het land waarschijnlijk al volgend jaar van die reputatie af zijn.

[Bron: Daily Mail – Foto Arcigay Italië regenboogvlaggen: CC-G.Dallorto]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!