Terug naar overzicht

Wijzigen geslachtsregistratie makkelijker in Ierland

Nieuwe wetgeving zal het wijzigen van de geslachtsregistratie in Ierland sterk vereenvoudigen. Bovendien wordt voor meerderjarigen zelfbeschiking het uitgangspunt. Dat heeft de Ierse vicepremier Joan Burton vandaag bekend gemaakt.

Burton maakte bekend dat het Ierse kabinet akkoord is gegaan met de Gender Recognition Bill en deze nu voor behandeling gaat voorleggen aan het Ierse parlement.

Het wetsvoorstel regelt dat voor het wijzigen van de geslachtsregistratie op het geboortebewijs en in officiële documenten, zoals een paspoort, voor iedereen boven de 18 jaar enkel een verklaring van de betrokkene zelf volstaat. Een medische verklaring – laat staan een volledige chirurgische transitie naar het andere geslacht – is niet meer nodig. Voor 16- en 17-jarigen die de geslachtsregistratie willen wijzingen, zullen de regels iets strenger blijven. Zij moeten daarvoor naar de rechter en een medische verklaring voorleggen.

“Ik heb bij het opstellen van dit wetsvoorstel zorgvuldig geluisterd naar individuele burgers, vertegenwoordigers van belangengroepen en anderen”, laat vicepremier Burton weten. “Het is essentieel dat deze belangrijke wetgeving overeenkomt met wat internationaal als beste praktijk geldt. Daarom hebben we er voor gekozen om voor iedereen boven de 18 jaar zelfbeschikking als uitgangspunt te nemen.”

Voorzitter Sara Philips van Transgender Equality Network Ireland (TENI) noemt de bekendmaking van het wetsvoorstel een ‘gedenkwaardig moment’. “Dat zelfbeschikking het uitgangspunt van dit wetsvoorstel is, getuigd van respect en echte gelijkheid”, zegt Philips. “Daarmee worden transgenders werkelijk als gelijkwaardige burgers gezien. Vandaag ben ik trots op mijn land!”

Het Ierse wetsvoorstel gaat verder dan de transgenderwet in ons land. Met die is de wijziging van de geslachtsregistratie ook vereenvoudigt, maar daarvoor is nog altijd wel een deskundigenverklaring nodig.

[Bron: COC NL, TENI – Foto Joan Burton: CC-Irish Labour Party]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!